Říjen 2008

Adventní kalendář

27. října 2008 v 9:39 Bydlení a dekorace
Pomalu se blíží adventní čas, tak mám pár tipů na adventní kalendáře.Napřed ty co se dají koupit a nemyslím teď ty krabičky s nechutnýma čokoládama z různých superhyper marketů ;)
Tady je něco co můžete za pár peněz koupit a naplnit tím co vaše děti milují
Malí stavitelé určitě ocení kalendáře LEGO

Pokud vás nabídka obchodů neosloví, nebo do minišuplíčků nevejdou oblíbené sladkosti Vašich blízkých, můžete si kalendář jednoduše vyrobit.
Tento jsem loni dělala pro naše princezny já

Tento dělala kamarádka Alena. Návod jak jej vyrobit najdete zde
Pár inspirací z internetu




Tady je něco pro milovnice kávy :)
A aby to pánům nebylo líto, jeden ležákový kalendář pro ně ;)

Džem jablko-kiwi

27. října 2008 v 6:15 Recepty
1400g jablek
600 g kiwi
kyseliny citronová
želírovací cukr na 2kg ovoce

Oloupaná jablka nastrouháme a promícháme s želírovacím cukrem, dáme chvíli vařit. mezitím nakrájíme oloupané kiwi na kousky. Jablka můžete rozmixovat ponorným mixerem, získáte tak jemnější strukturu džemu. Přidáme nakrájené kiwi a lžičku kyseliny citronové. Ještě asi 5 minut povaříme a přelejeme do připravených šroubovacích sklenic, které obrátíme asi na 15 minut víčkem dolů.



Pozdní sběr

18. října 2008 v 18:39 Bydlení a dekorace
než to na zahradě všechno zmrzne, tak jsem se vydala posbírat zbytky květin, které se ještě dají domů použít :)

Malé aranžmá na stůl. Věnec z révy, mech, šišky a krásně voňavé kdoule.
Poslední zbytky levandule
rozchodník a nevěstin závoj
věnec na dveře - srdíčka ze samotvrdnoucí hmoty

Krémová brokolicová polévka

18. října 2008 v 8:50 Recepty
Potřebujeme:

1 brokolici
4 brambory
1 cibuli
2 trojuhelníčky taveného sýru
sůl
olej
několik krajíčků toastového chleba

Na trošce oleje osmahneme cibulku, přidáme brambory nakrájené na kostičky, zalejeme vodou, osolíme a necháme vařit.
Brokolici rozebereme na růžičky a propláchneme horkou vodou.
Až jsou brambory měkké přidáme brokolici a vaříme ještě asi 5 minut.

Vyjmeme pár růžiček brokolice a zbytek přelejeme do mixeru, přidáme sýr a rozmixujeme dohladka.
Vše dáme zpět do kastrolku a podáváme s krutonky připravenými z toastového chleba , který nakrájíme na kostičky, pokapeme olejem, osolíme a krátce opečeme v troubě, nebo na pánvi.


Dobrou chuť :)




Brokolice jako zdroj látek podporující naše zdraví


Brokolice (stejně jako např. květák či zelí) je známá především pro svůj proti-rakovinový účinek, kdy zabraňuje vzniku rakoviny, protože zabraňuje karcinogenním látkám v ničení DNA.
Brokolice jako prevence rakoviny je jistě nejzásadnější důvod, proč bychom ji měli zařadit do svého jídelníčku, ale není to určitě důvod jediný. Byly například dokázány i její baktericidní a fungicidní účinky. Ničí i bakterii Helicobacter pylori, o které se tvrdí, že je zodpovědná za vředové onemocnění žaludku. Svým obsahem účinných látek dokonce působí silně proti-skleroticky a mimo jiné je vhodná i pro diabetiky.

Brokolice jako zásobárna vitaminů a minerálních látek

Brokolice je ceněna právě pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálních látek ale také vlákniny.

Z vitaminů

V brokolici je obsažen především vitamin C (říká se, že jedna porce vařené brokolice zajišťuje polovinu denní dávky vitaminu C), ale nachází se tu i betakaroten (který je prekurzorem vitaminu A) a dále vitamin E. Tyto vitaminy působí právě jako antioxidanty a ničí škodlivé volné radikály v našem těle. Jako další vitamin se v brokolici nachází vitamin K, který je důležitý pro krevní srážlivost. Významné je též větší množství vitaminu B1 a B2. Brokolice je ale také velmi cenná pro svůj obsah kyseliny listové, která je důležitá především před otěhotněním, ale i běh
em celého těhotenství.
  • Čím tmavší barvu brokolice má, ať už zelenou nebo modrozelenou, tím více vitaminu obsahuje.
  • Pozor! Při vaření se obsah vitaminu C snižuje, proto je lepší jen povaření v páře.
  • Varování - Lidé užívající léky pro zředění krve by se měli vyvarovat větší spotřeby brokolice, mohl by se narušit účinek těchto léků.

Z minerálních látek

Jsou vysoce zastoupeny draslík a vápník, který je z brokolice velmi dobře využitelný. Z dalších minerálních látek je to hořčík, železo, síra, fosfor, selen a další. Vápník podporuje nejen stavbu kostí, pro který je znám, ale v těle zastává mnohem více důležitých funkcí.

Vláknina


Brokolice obsahuje i cennou vlákninu potřebnou pro správnou činnost střev a žaludku, čímž preventivně působí i proti závažným střevním onemocněním včetně rakoviny.
*Množství vlákniny, které brokolice obsahuje, je někdy i nevýhodou → může způsobit nadýmání. Tento problém se dá zmírnit použitím výrazného koření, ať už je to česnek, kmín, bobkový list nebo fenykl.

Na co dát pozor při nákupu brokolice

Čerstvou brokolici poznáte podle jejího zeleného až modrozeleného odstínu a při nákupu dbejte na to, aby růžice a listy brokolice nebyly povadlé ani žluté.

Info o brokolici čerpáno z Vaříme dětem