Kafe! Kafe! Kafe!

27. ledna 2009 v 17:17 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Miluju kafe a těm co jsou na tom podobně dnes dopřeju trojitou dávku
Káva první - k pití :)

Nejčastěji připravované druhy kávy
  • Espresso - malý šálek silné kávy připravené ve vysokotlakém kávovaru protlačením horké vody přes porci kávy. Nejlepší espresso bývá z klasických, ručních pákových kávovarů, které dokáží na povrchu kávy vyrobit hustou pěnu. Klasická porce espresso je 7 g kávy a 30 ml vody. Pro milovníky silné kávy je určena káva Ristretto, kde na stejné množství kávy použijeme pouze 20 ml vody. Double Espresso, neboli Lungo, je dvojitá porce kávy - 14 g na přibližně 50 ml vody.
  • Cappucino - správné cappucino začíná u kvalitního mléka, z kterého našleháme horkou párou mléčnou pěnu. Do šálku s espressem pak přidáme ve stejném poměru teplé mléko a mléčnou pěnu. V mnoha kavárnách a gastronomických zařízeních se používá ke zdobení cappucina skořice, kakao nebo čokoláda, popřípadě šlehačka. S původním receptem na cappucino to však nemá nic společného.
  • Macchiato - obdobná příprava jako u cappucina, ale použije se pouze espresso a mléčná pěna.
  • Latte - jeden díl kávy a dva až tři díly teplého mléka.
  • Turecká (arabská) káva - originální receptura předepisuje rozmíchání porce velmi jemně namleté kávy s vodou, popřípadě i s cukrem a uvedení do varu v klasické džezvě (nádobka z mosazi, mědi, stříbra nebo oceli na přípravu kávy). Vodu s kávou necháme celkem třikrát dovést k varu a necháme usadit, poté můžeme servírovat.
  • Mocca káva - u nás ne příliš často používaný způsob spočívá v použití speciální dvoudílné, šroubovací mocca konvice, v jejíž spodní části je voda a ve středu sítko s kávou. Zahříváním spodní části dojde k varu a horká pára proniká přes sítko do horní části konvice.
  • Alžírská káva - kávu ozdobíme šlehačkou a přelijeme vaječným krémem, který pozvolna stéká na dno sklenky.
  • Irská káva (Irisch coffee) - kávu smícháme s třtinovým cukrem a irskou whiskey, zjemníme smetanou, kterou pozvolna vlijeme na konec.
  • Americano (American coffee) - díl espressa a dva díly vroucí vody - káva, kterou můžete bez problémů konzumovat ve větším množství.
  • Frapé (ledová káva) - osvěžující letní káva - do šejkru připravíme rozpustnou kávu, cukr a mléko a důkladně protřepeme. Můžeme zdobit šlehačkou.
Pokud si chcete svoji kávu dekorovat různými ornamenty tady najdete názorné video
Káva druhá - k jídlu:
Jeden za našich nejoblíbenějších moučníků jsou tyto
Kávové muffiny

Ingredience: Těsto: 125 ml horké vody,
2 vrchovaté čajové lžičky instantní kávy,
125 g másla,
150 g cukru krupice,
1 balíček vanilínového cukru,
20 g kakaa,
2 vejce,
175 g hladké mouky,
2 zarovnané lžičky kypřícího prášku do pečiva,
2 lžíce rumu (můžeme nahradit mlékem)
Poleva: 100 g moučkového cukru, 1/2 čajové lžičky instantní kávy, 2 lžíce horké vody

Nejprve připravíme kávu a necháme ji vychladnout. Pomocí ručního šlehače vyšleháme máslo do pěny a postupně přidáváme cukr, vanilinový cukr a šleháme tak dlouho až se vytvoří kompaktní hmota. Postupně přidáváme vejce, přičemž každé zašleháváme asi půl minuty. Mouku s práškem do pečiva a kakaem smícháme, prosejeme a postupně při středních otáčkách zašleháváme do těsta. Nakonec smícháme rum a kávu. Těstem naplníme vymazanou formu na muffiny nebo 12 zdvojených papírových košíčku (viz foto), které poskládáme na plech. Dáme péci do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut (záleží na velikosti košíčku, nebo formy). Po upečení vytáhneme muffiny z trouby a necháme ještě 10 minut ve formě a potom je vyklopíme. Na polevu smícháme moučkový cukr s instantní kávou a vodou a ještě teplé muffiny polevou polijeme.
Káva třetí - k dekoraci:
Tady nejdete pár ukázek toho jak za pomoci pár balíčků obyčejné kávy můžete vytvořit kávou provoněný, útulný interier.
První tři dekorace jsou vytvořené mýma rukama ( no fotograf ze mě nikdy nebude :( ), další jsou inspirace z netu.




Kdo má dostatek trpělivosti může si vlastní kávu vypěstovat doma. V mnoha zahradníctvích jsou k dostání kávovníky
Hmmmm, stejně nejlepší je sednout si a vychutnat si svoji kávu. Teď v teple doma
A v létě na zahradě mezi spoustou kytek
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jakub Jakub | E-mail | Web | 16. října 2013 v 10:02 | Reagovat

Pro mě je nejlepší káva do kanceláře, když si ji udělám pěkně čerstvou, tak mi chutná nejlépe

2 Enduro Enduro | 5. května 2016 v 7:39 | Reagovat

Servis mlýnků na kávu Krups Praha:

http://coffee-service.cz/servis-mlynku-na-kavu-krups-praha/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama