Únor 2009

Fašankový víkend..

21. února 2009 v 21:55 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
...začal u nás velkým pečením chleba na odpolední košt slivovice a návštěvou tradičního fašankového průvodu masek.
Připadala jsem si jako v pekárně, jak jsem z trouby tahala jeden chleba za druhým. Tady je to nadělení a to mi ráno ještě jeden snědli účastníci průvodu a moje děti :)
Košt slivovice
Připravené stoly s originálním využitím pařezového špalku
Vystoupení folklorního kroužku Fěrtůšek s úžasným Patrikem Matušinou
Malé tanečnice
Celým večerem provázela skvělá cimbálová muzika Olšava z Uherského Brodu
V kočárku Zuzka napřed uspávala panenky...
...a pak tam skončila sama
kompletní fotogalerie zde

Tradiční dětský karneval
sešla se i navzdory chřipkové epidemii velká spousta masek.


některé byly trošku vykulené :)
tyhle byly opravdu krásné a nápadité
a tohle jsou ty naše - sněhulák Zuzka už je bez klobouku :)
A jako bonbonek nakonec obrázky ze soutěže "kokosy na parketu" co vymyslel náš oblíbený porotce Jarek. Sanga! Sanga! Sanga!
Náš vítězný tým!

Savoir vivre

20. února 2009 v 11:54 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Savoir vivre - neboli umění žít :) a taky akce, kterou v nedávno otevřeném zlínském klubu LOFT 577 připravil náš oblíbený lektor francouzštiny Christoff Laurent :D
Večer jako z francouzského venkova, doplněný tou správnou muzikou, promítáním filmů, skvělým vínem a francouzskými specialitami, které Kryštof se svým kamarádem sami připravovali.
Měli jsme možnost ochutnat čerstvé mušle a francouzské sýry.

Mušle v omáčce z bílého vína
Ingredience:
2 Kg mušlí ve skořápce
60 g másla
1 velká cibule
3 stroužky česneku
3,5 dl suchého bílého vína
1,5 dl vody
2 lžíce citronu
trocha citronové kůry
1 svazeček bouquet garni ( svazeček z petrželové natě, bobkového listu, tymiánu a česneku svázaný nití a vložený do nádoby, v níž se vaří maso) Kryštof používal hodně petrželky
1 lžíce hladké mouky
4 lžíce smetany
sůl pepř, petržel
Příprava:
Ve velké panvi rozpusťte polovinu másla, přidejte cibuli, česnek a smažte dokud nezměknou, ale tak aby zůstali stále bílé.
Přidejte víno, vodu, citronovou šťávu, bouquet garni, sůl a pepř a uveďte do varu, přikryjte pokličkou a nechte 4-5 minut dusit.
Dejte do pánve mušle, přikryjte a nechte podusit dalších 5 minut, občas pánev nadzvedněte a zateste. Odstraňte všechny neotevřené mušle a bouquet garni, vyloupejte mušle ze schránek a metlou postupně vmíchejte do polévky zbývající máslo a šlehejte 2-3 minuty do zhoustnutí.
Přidejte smetanu a petržel, dochuťte a přendejte do polévkové mísy. Podávejte s křupavým pečivem
Kdo chtěl, mohl si zkusit petanque

Promítaly se ukázky kultovních francouzských filmů
A na závěr jsme pili pastis, který chutnal jako nesladké rozpuštěné hašlerky, čili u mě neprošel. Ale to je snad jediné, co bych z francouzského večera v LOFTu příště vynechala.
Odcházeli jsme poměrně brzy a předpokládám, že večer se zdárně přesunul do pozdějších nočních hodin :)
Takže díky Kryštofe a všichni kdo se na akci podíleli a au revoir zase příště ;)

zdroj receptu:kuchařka 1000 klasických receptů z celého světa

Sněhová nadílka

15. února 2009 v 18:38 | Lenka |  Zahrada
Během víkendu k nám přišla velká sněhová nadílka, tak jsme v neděli po obědě tvořili :)

Úkol nejdůležitější - usazení hlavy
Detaily obličeje
Doladění klobouku se závojem
...a můj muž má novou nevěstu :(
....a ještě jeden mimosněhulákový inspirativní zimní věnec ;)

Knoflíkový mír

4. února 2009 v 14:37 | Lenka |  Bydlení a dekorace
....přece nebudu psát knoflíková válka, když jsem pacifista, no ne?
Pár tipů jak vyzdobit bydlení za pomoci knoflíků. Já bohužel, ne zas tak nedávno, velkou krabici knoflíků, které jsem měla od švagrové, vyhodila :( tak teď mi nezbývá než kupovat nové...
Ale kdo má doma zásobu, stačí vzít vhodnou podložku a lepit a lepit....
Knoflíky můžete nalepit na různé korpusy věnců a srdíček, jako dekorace na přání, nebo třeba na velikonoční vajíčka.
A tady nějaké obrázky z netu pro inspiraci