Savoir vivre

20. února 2009 v 11:54 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Savoir vivre - neboli umění žít :) a taky akce, kterou v nedávno otevřeném zlínském klubu LOFT 577 připravil náš oblíbený lektor francouzštiny Christoff Laurent :D
Večer jako z francouzského venkova, doplněný tou správnou muzikou, promítáním filmů, skvělým vínem a francouzskými specialitami, které Kryštof se svým kamarádem sami připravovali.
Měli jsme možnost ochutnat čerstvé mušle a francouzské sýry.

Mušle v omáčce z bílého vína
Ingredience:
2 Kg mušlí ve skořápce
60 g másla
1 velká cibule
3 stroužky česneku
3,5 dl suchého bílého vína
1,5 dl vody
2 lžíce citronu
trocha citronové kůry
1 svazeček bouquet garni ( svazeček z petrželové natě, bobkového listu, tymiánu a česneku svázaný nití a vložený do nádoby, v níž se vaří maso) Kryštof používal hodně petrželky
1 lžíce hladké mouky
4 lžíce smetany
sůl pepř, petržel
Příprava:
Ve velké panvi rozpusťte polovinu másla, přidejte cibuli, česnek a smažte dokud nezměknou, ale tak aby zůstali stále bílé.
Přidejte víno, vodu, citronovou šťávu, bouquet garni, sůl a pepř a uveďte do varu, přikryjte pokličkou a nechte 4-5 minut dusit.
Dejte do pánve mušle, přikryjte a nechte podusit dalších 5 minut, občas pánev nadzvedněte a zateste. Odstraňte všechny neotevřené mušle a bouquet garni, vyloupejte mušle ze schránek a metlou postupně vmíchejte do polévky zbývající máslo a šlehejte 2-3 minuty do zhoustnutí.
Přidejte smetanu a petržel, dochuťte a přendejte do polévkové mísy. Podávejte s křupavým pečivem
Kdo chtěl, mohl si zkusit petanque

Promítaly se ukázky kultovních francouzských filmů
A na závěr jsme pili pastis, který chutnal jako nesladké rozpuštěné hašlerky, čili u mě neprošel. Ale to je snad jediné, co bych z francouzského večera v LOFTu příště vynechala.
Odcházeli jsme poměrně brzy a předpokládám, že večer se zdárně přesunul do pozdějších nočních hodin :)
Takže díky Kryštofe a všichni kdo se na akci podíleli a au revoir zase příště ;)

zdroj receptu:kuchařka 1000 klasických receptů z celého světa
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucka_B Lucka_B | Web | 21. února 2009 v 16:25 | Reagovat

No to musela být skvělá akce, vy si tam na Zlínsku žijete:-) S tím petangem na koberci je to vynikající nápad. Mušle ve všech úpravách mám moc ráda, vaříme je, kdykoliv máme možnost koupit si čerstvé (což je bohužel pouze v cizině, u nás se je bojím koupit...). A opěvovaný pastis mi taky nechutná, snesitelnější mi připadá, pokud se pije neředěný, ale stejně si dám raději něco méně hašlerkového.

2 Lenka Lenka | Web | 21. února 2009 v 20:47 | Reagovat

Luci,mluvíš mi z duše, možná kdybych to neředěné kopla, tak by se to dalo přežít, ale popíjet se to fakt nedá :)

Mým snem jsou mušle podle knížky Vejce a já od Betty McDonaldové, jen s máslem petrželkou a česnekem, ale jak píšeš, tady v ČR mám poměrně velkou obavu je koupit a navíc zbytek rodiny moje nadšení nějak nesdílí ;) takže si je zas dám někdy v restauračce.

3 Lucka_B Lucka_B | Web | 22. února 2009 v 16:11 | Reagovat

Mušle s máslem a petrželí jsou bezvadné. Onehdy jsem na tento způsob dělala mražené slávky, co měli v Hypernově, to jsme si pochutnali. Naši kluci kupodivu mušle (a jiné mořské potvory) jedí, ale zase mají široké spektrum běžnějších potravin, které do úst nevezmou...:-)

4 Lenka Lenka | Web | 22. února 2009 v 19:05 | Reagovat

no, počkám až roztaje ten půl metr sněhu a budu moct utrhnout v zahradě petržel :D a pak jim to zkusím nacpat taky

5 Leona Leona | 23. února 2009 v 10:15 | Reagovat

Musle zboznuju, naucila jsem se je jist prave ve Francii a kupuji je v Makru, jsou vzdycky cerstve a vyborne!!!Pastis mi nechutna, neprisla jsem tomu nejak na chut ale dobre bile vino....mnam!!

hezky den

6 Bali Bali | Web | 23. února 2009 v 20:32 | Reagovat

Moc pěkná akcička, podobné máme doma skoro denně. Klíďo bych se zúčastnila. Nedělal by mi problém ani ten Pastis ;-)

Někdy si dám i bez vody, na rychlé trávení. A v této podobě je to velmi dobrý lék na hnačku.

Na petanque se už těším, momentálně bych ho mohla hrát na sněhu.Já už chci jaro!!!

Myslíš tyto mušle?: http://olivovakucharka.webgarden.cz/ryby-potvory-sneci/namornicke-musle-moules.html

Copak se promítalo za filmy?

7 Lenka Lenka | Web | 24. února 2009 v 7:33 | Reagovat

No u tebe se tomu skoro denně není Dášo co divit :) Doslova psala Betty o mušlích toto "Podle mého názoru by se spařené mušle měly podávat horké, polité rozpuštěným máslem - pouze rozpuštěným máslem. Čerstvě vykopané mušle chutnají velmi delikátně a worcestr, nebo ocet chuť pokazí." Ovšem otázka je kde u nás čerstvě vykopané mušle sehnat :D

Když se tak dívám ven, tak se obávám, že hodit do té kopy sněhu kouli na petanque najdu ji nejdřív za 2 měsíce. Ach jo. A furt padá a padá :(

8 Lenka Lenka | Web | 24. února 2009 v 7:35 | Reagovat

Jo a nepromítaly se celé filmy, jen takový sestřih starých filmů podkreslený super hudbou.Jejichnázvy jsem ovšem téměř okamžitě zapomněla. Ono by stejně nikdo z toho filmu nic neměl při tom rachotu.

9 Bali Bali | Web | 24. února 2009 v 10:34 | Reagovat

Doma jíme mušle nejčastěji právě po Námořnicku nebo Mouclade a podobně. Worčestr ani ocet bych do nich nedávala!

Čerstvé nasbírané mušle jsem jedla v Normandii, dokonce jsem si je sama nasbírala. Supr zážitek ;-)

Za domkem máme rybníček a tam jsou veliké rybniční mušle, ale to asi nebude to pravé ořechové :-))

Petanque jsme hráli i v hlubokém písku na pláži, to bylo skoro jako na tom sněhu :-))

10 Lenka Lenka | Web | 24. února 2009 v 10:40 | Reagovat

No fakt skoro, akorát když jsi je vyhrabávala, neupadly ti určitě mrazem ruce :)

Ale zdá se že to začíná trošku tát.Snad KONEČNĚ!

11 Bali Bali | Web | 26. února 2009 v 12:04 | Reagovat

Nic netaje, jaro v nedohlednu, chumelí a fučí :-(

12 Lenka Lenka | Web | 26. února 2009 v 14:39 | Reagovat

Sakra! To je vyloženě naschvál, ale my se toho jara dočkáme!!!!

13 DionneFerrell32 DionneFerrell32 | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 5:24 | Reagovat

People deserve very good life time and <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a> or just collateral loan would make it better. Just because freedom is based on money.

14 shallop shallop | Web | 7. září 2016 v 20:03 | Reagovat

nejlepší studentské půjčky :-!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama