Březen 2009

Velikonoční inspirace

30. března 2009 v 1:24 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Pár tipů na velikonoční dekorování :)












puntíky nesmí chybět ;)







Budou velikonoce, takže trošce barevného kýče se nebrání většinou ani zarytí minimalisti. Ale kdyby někdo přece jen trval na svém, tak inspirace na minimalistické pojetí :)


A tohle máme teď na stole u nás
zdroje fotografií Florapress a internet

Naše bydlení

19. března 2009 v 8:57 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Dnes jsem při prohlížení fotoarchívu náhodně narazila na původní fotky našeho domu.
Tady je ještě úplně původní stav po koupi s kastlovými okny. Ještě teď cítím spálené špičky prstů z toho jak jsem se snažila okna rekonstruovat horkovzdušnou pistolí zbavit nátěru a znovu natřít. Bohužel při náhodném vysklení a následném prohlédnutí stavu oken místním stolařem jsme se rozhodli okna nakonec vyměnit. Veškeré okna a venkovní dveře na náš dům vyrobil místní stolař pan Říha, který provedl naprosto skvělou a precizní práci. Zasklení izolačními skly dělala nějaká firma, které jméno jsem už zapomněla.

Dům byl za úplně skvělou cenu, ale v poměrně špatném stavu, takže jsme dělali nové el. rozvody, topení, vodu, částečně i omítky. Prostě všechno. Bohužel původní interiery nás jaksi nenapadlo vyfotit což mě dodnes mrzí.
Tady je dům s novými okny těsně před výměnou střechy.

Výměna střechy
A toto je stav z dnešního rána. Ještě nás teda čeká spousta práce, obložit fasádu kolem terasy dřevem, omítnout štíty,dodělat přístřešek na dřevo a plot.... no prostě znáte to. Kdyby kolem vás procházel zástup číňanů, tak by nikdy neskončil kvůli tempu populačního růstu. Tak přesně to jsou práce na domě - nekonečný zástup číňanů :)

PS:Pračky na terase si nevšímejte, ta je nachystaná na odvoz do sběru :)
A na závěr pár fotek z interieru , když už jsem měla teda v ruce foťák
Nové závěsy v obýváku
Zrcadla v chodbě

Příprava na Velikonoce. Pletu rychle košíčky na vajíčka :)
A na závěr moje milované mydlíčka. Marseilské s vůní verbeny. A levandulové Lothantique (milý dárek od Radky :) )


Provensálské brambory

16. března 2009 v 8:10 | Lenka |  Recepty
Recpt na brambory které u nás vítězí jako lehký oběd nebo večeře na plné čáře. Jak u dětí tak u dospělých.
Potřebujeme:
menší brambory (počet dle strávníků) já dávám pro nás 4 tak 10 kousků
3 stroužky česneku
2 snítky čerstvé rozmarýny
2 snítky čerstvého tymiánu
sůl
3 lžíce oleje

Brambory i se slupkou dobře omyju a nakrájím na plátky tak 2mm silné. Nakrájené plátky dám do hrnce a spařím horkou vodou ve které nechám chvilku odstát. Mezitím nasekám česnek a bylinky. Pokud nemáte čerstvé lze použít provensálské koření, ale má to trošku jinou chuť, protože bylin v něm obsažených je mnohem víc. Z brambor vyleju vodu, pokapu olejem, přidám sůl, česnek a bylinky a dobře promíchám. Naskládám na plech
Šupnu do rozehřáté trouby a peču dozlatova. (Při horkém vzduchu na 160°C asi 25 minut)
Brambory jsou skvělé ke grilovanému masu, nebo jen tak samotné se zeleninovým salátem .
Stylově na puntíkatém talířku :)

Puntíky :)

16. března 2009 v 7:43 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Prostě jsem se do nich zbláznila. V jakékoliv barvě a formě. Nejlépe z Green Gate, který už se začal prodávat i v ČR. Bohužel (nebo naštěstí pro náš účet) jen v Praze na Dlouhé ulici. Tady si můžete prohlédnout český katalog. Ceny šílené, ale je to fakt pastva pro oči! Nejvíc mě bere ta šedo-béžová kolekce, ale ani modrou, zelenou...bych nepohrdla :D









A na závěr zas jedny velikonoce :)

zdroj obrázků Green Gate a Florapress

Košíkářský mazec a mazanec

15. března 2009 v 1:22 | Lenka |  Recepty
V sobotu se ve Fěrtůšku pletly košíky.
Teda ti největší odvážlivci, zejména z řad mužského pokolení se pokusili o oplétání lahví a ti největší megalomani oplétání demižonu. Za což jim, vzhledem k tomu že to byl jejich úplně první košíkářský počin patří obdiv.
Maximální soustředění. "Kam ten blbý prut asi patří ?!?"
Tak a dostávám se k receptu - foto je teda vypůjčené, protože jsem jaksi mazanec nestihla vyfotit.
Recept používám univerzálně na vánočku, velikonoční mazanec a věnec. Stačí jen dát těstu náležitý tvar :)

Potřebujeme:
  • 500 g polohrubé mouky (prosáté)
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíci rozpuštěného sádla
  • 1 lžičku sušeného droždí případně necelou kostku čerstvého (40g)
  • 1 vejce + 1 žloutek navíc
  • 250 ml mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • hrst hrozinek naložených v rumu
  • vlašské ořechy, mandle apod...nasekané
  • 1 rozšlehané vejce na potření
Ingredience (kromě rozinek a mandlí, ty přidáme až těsně před ukončením hnětení) nacpeme do pekárny a zapneme program těsto. Pro ty co pekárnu nevlastní, klasický postup jako u kynutého. Já kvásek trošku šidím, takže dám mouku do mísy, udělám důlek, přisypu trošku cukru a nadrobím droždí,zaliju teplým mlékem a nechám chvilku pod uttěrkou vyskočit. Poté přidám zbytek ingrediencí a uhněhu těsto.
Kynout necháme co nejdéle. Klidně i 3 hodinky, na nepříliš teplém místě. Ale kdo má málo času, jako já včera, po hodině může začít tvarovat.
Velikonoční věnec pletu jako cop ze 3 pruhů. Tzn vyrobím válečky z těsta a začínám plést od prostřed směrem ke koncům. Upletený cop spojím do kruhu a přenesu na plech.
Z tohoto množství těsta vám vyjde jeden věnec a menší mazanec.Ten se udělá jednoduše, jen se na plech vytvaruje bochánek.
Těsto necháme kynout ještě asi 30 minut. Poté shora na mazanci vykrojíme kříž a potřeme oboje rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C prvních asi 5 minut na krásnou barvu, poté troubu stáhneme na 150°C na dalších 20 minut a zbývající čas (dle velikosti výtvoru) už pečeme jen na 100°C. Propečenost zjistíme zapíchnutou špejlí.
Tohle jsou ideální podmínky pečení, ovšem někdy peču v kachlovém sporáku, kde se dá regulovat teplota maximálně tím jak moc přiložím a taky je to jde ;)
Tak a ještě nějaké fotky z pletení.
Zahraniční žák :) Na to že rozumněl každé 3 slovo, měl téměř dokonalý košík
demižon těsně před dokončením
plné zaujetí
a téměř tradiční zakončení

Coleslaw jak ho dělám já + sladká tečka koláč tarte amandine aux poires

9. března 2009 v 9:06 | Lenka |  Recepty
Tento salát jsme si oblíbili v KFC, od doby co jsem ho poprvé ochutnala se ho snažím vyrobit i doma. Po asi 3 letém testování jsem se zasekla na této variantě, která je dle mého tomu z KFC nejbližší.
Ingredience:
půl hlávky zelí, my máme radši obyčejné, ale může být i čínské
2 mrkve menší cibulka (jarní cibulky, nebo pórek)
sůl
pepř
2 lžičky cukru krupice
2 lžičky vinného octa, nebo trochu citronové šťávy
trošku sladké smetany (asi 2 lžíce)
majonéza
Nastrouhám zelí nahrubo, já z lenosti používám ten sekací nůž v robotu. Dám do větší mísy a prosolím asi lžičkou soli. Promíchám a nechám chvilku odstát, mezitím nastrouhám mrkev a cibulku nebo pórek nakrájím na jemno. Zelí v míse promačkávám až pustí šťávu. Přidám ostatní nakrájenou zeleninu. Opepřím, dám ocet, cukr, zaleju smetanou. Vše promíchám a přidám majonézu. Její množství schválně neuvádím, protože záleží jak zelí pustí šťávu. Takže raději míň, promíchat a pak přidat. Salát je nejlepší zaležený v chladu. Před podávání sypu opraženými slunečnicovými semínky a k němu přikusujeme opečené toasty.
a jako sladkou tečku jsem včera otestovala recept na koláč tarte amandine aux poires - neboli mandlový koláč s hruškami.
Pro včerejšek jsem zvolila recept od Bali. Recept najdete zde! Použila jsem listové těsto a kombinaci kompotovaných a čerstvých hrušek. Řekla bych že koláč by byl skvělý i s broskvemi. Ale kombinace hrušek, mandlí a čokolády byla úplně božská! Asi proto než jsem stihla vytáhnout foťák zbyl na talířku poslední kousek.
Dostala jsem na něj i maličko jiný recept od kamarádky z Alsasska, ale ten budu muset nejdřív otestovat a pak provést patřičné srovnání :) Zatím se všichni strávníci tvářili spokojeně. Dám sem jen toho nejmenšího, protože starší a pokročilí si nepřáli býti zveřejněni, i když jim to MOC slušelo. Že Pavle :)

Jaro II

5. března 2009 v 14:11 | Lenka |  Bydlení a dekorace
zase nějaké jarní obrázky pro inspiraci






A na závěr moje milované pomněnky


A jako úplný závěr první dva velikonoční obrázky - vážně i nevážně :)