Košíkářský mazec a mazanec

15. března 2009 v 1:22 | Lenka |  Recepty
V sobotu se ve Fěrtůšku pletly košíky.
Teda ti největší odvážlivci, zejména z řad mužského pokolení se pokusili o oplétání lahví a ti největší megalomani oplétání demižonu. Za což jim, vzhledem k tomu že to byl jejich úplně první košíkářský počin patří obdiv.
Maximální soustředění. "Kam ten blbý prut asi patří ?!?"
Tak a dostávám se k receptu - foto je teda vypůjčené, protože jsem jaksi mazanec nestihla vyfotit.
Recept používám univerzálně na vánočku, velikonoční mazanec a věnec. Stačí jen dát těstu náležitý tvar :)

Potřebujeme:
  • 500 g polohrubé mouky (prosáté)
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíci rozpuštěného sádla
  • 1 lžičku sušeného droždí případně necelou kostku čerstvého (40g)
  • 1 vejce + 1 žloutek navíc
  • 250 ml mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • hrst hrozinek naložených v rumu
  • vlašské ořechy, mandle apod...nasekané
  • 1 rozšlehané vejce na potření
Ingredience (kromě rozinek a mandlí, ty přidáme až těsně před ukončením hnětení) nacpeme do pekárny a zapneme program těsto. Pro ty co pekárnu nevlastní, klasický postup jako u kynutého. Já kvásek trošku šidím, takže dám mouku do mísy, udělám důlek, přisypu trošku cukru a nadrobím droždí,zaliju teplým mlékem a nechám chvilku pod uttěrkou vyskočit. Poté přidám zbytek ingrediencí a uhněhu těsto.
Kynout necháme co nejdéle. Klidně i 3 hodinky, na nepříliš teplém místě. Ale kdo má málo času, jako já včera, po hodině může začít tvarovat.
Velikonoční věnec pletu jako cop ze 3 pruhů. Tzn vyrobím válečky z těsta a začínám plést od prostřed směrem ke koncům. Upletený cop spojím do kruhu a přenesu na plech.
Z tohoto množství těsta vám vyjde jeden věnec a menší mazanec.Ten se udělá jednoduše, jen se na plech vytvaruje bochánek.
Těsto necháme kynout ještě asi 30 minut. Poté shora na mazanci vykrojíme kříž a potřeme oboje rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C prvních asi 5 minut na krásnou barvu, poté troubu stáhneme na 150°C na dalších 20 minut a zbývající čas (dle velikosti výtvoru) už pečeme jen na 100°C. Propečenost zjistíme zapíchnutou špejlí.
Tohle jsou ideální podmínky pečení, ovšem někdy peču v kachlovém sporáku, kde se dá regulovat teplota maximálně tím jak moc přiložím a taky je to jde ;)
Tak a ještě nějaké fotky z pletení.
Zahraniční žák :) Na to že rozumněl každé 3 slovo, měl téměř dokonalý košík
demižon těsně před dokončením
plné zaujetí
a téměř tradiční zakončení
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eva Džoganiková Eva Džoganiková | E-mail | 17. března 2009 v 8:00 | Reagovat

Ahoj Leni, fotečku s jazýčkem klidně zveřejni. zdeněk s demižonkem i spí a přes den ho má vystavený na největším stole stále na očích. František po příchodu domů zkontroloval a detailně prohlédl všechny košíky, které doma mají a nechtěl věřit, že je dělají ručně. pa Eva

2 Lenka Lenka | 17. března 2009 v 8:43 | Reagovat

No ono je vidět už na těch fotkách jak je zamilovaný :) Pan Mikulička je velmi pečlivý, možná až moc na podobnou činnost - přesný Zdeňkův opak (myslím tím tvého Zdeňka, protože tomu mému musí všechno sedět na milimetr přesně) Zbytek fotek poslal Zdeňa webmastrovi, tak dám potom odkaz na kompletní fotogalerii

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama