Alsasský jablečný koláč

22. dubna 2009 v 8:14 | Lenka |  Recepty
Jeden z našich nejoblíbenějších :)
Těsto:
200g polohrubé mouky
30g cukru + jeden vanilkový
špetka soli
1 žloutek
100g másla
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a dáme odpočívat do lednice. Nejlépe dvě hodiny, ale půlhodina stačí.
Připravíme si jablka, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny, každou ještě rozkrájíme shora na tenké plátky,které ale nedokrajujeme, aby jablíčko zůstalo vcelku.
Těstem vyložíme kulatou formu, propícháme vidličkou a dáme péct na 35 minut do trouby rozehřáté na 200°C.
Poté zalejeme směsí
100g cukru moučka
3 žloutky
vanilkový cukr
1/8 l smetany
A dáme péct na dalších 25 - 35 minut

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | Web | 22. dubna 2009 v 9:30 | Reagovat

Krásné fotky! Koláč vypadá velice chutně, hned bych si kousek dala. :-)

2 Ala Ala | 22. dubna 2009 v 10:27 | Reagovat

Pojedu přes dědinu, busem. Zabalit a čekat u čekárny. Ráda ochutnám. :))))

3 Lenka Lenka | 22. dubna 2009 v 11:18 | Reagovat

Mila Alčo,smůla, fotky jsou z víkendu. Byl sežrán dřív než bys řekla švec.
Počkej ale jak jednou na tebe budu u té čekárny s balíčkem čekat :P

4 primula primula | Web | 22. dubna 2009 v 21:41 | Reagovat

Moc pěkné fotky, sbíhají se sliny i na dálku. A ty kytičky k tomu!!! Paráda.

5 Bali Bali | Web | 23. dubna 2009 v 13:33 | Reagovat

Vypadá nádherně. Francouzský jabkáč taky pečeme. I když trochu jinak. Vyzkoušej moji variantu, já upeču tu tvoji ;-)
Bon appetit.D

6 Papaja Papaja | E-mail | Web | 29. dubna 2009 v 8:10 | Reagovat

Vypadá naprosto báječně! To musím vyzkoušet, když mám od Bali takovou krásnou formu! :-D)))
P.

7 Papaja Papaja | E-mail | Web | 29. dubna 2009 v 15:17 | Reagovat

...ale možná bych to těsto raději propíchala vidličkou... chichi :-))
P.

8 Lenka Lenka | 29. dubna 2009 v 17:00 | Reagovat

Papájo, no teda, takový hrubec!!! To se divím, že si toho ještě nikdo nevšiml. Já se napřed zarazila, jako že jsem zapomněla napsat, že se má to těsto propíchnout. No až teď to po sobě pořádně čtu :(
Bali:Tvoji variantu dělám. Taky je to moc velký mňamka. Teď ale potřebuju nepapat. Aspoň koláčky teda ne :)

9 Katka Katka | 3. června 2009 v 8:53 | Reagovat

Těsto mám v lednici, ale chybí mi zbytek postupu,recept je po nakrájení jablíček :-( Nevím, zda je tam nějaký krém, puding apod. a jestli těsto patří dolů i nahorů....prosíííím :-)

10 Lenka Lenka | 3. června 2009 v 14:06 | Reagovat

Pááni, díky za upozornění Katko. Nějak mi zmizel zbytek textu. To je divné, přitom do článků jsem vůbec nezasahovala. Než to dopíšu do blogu tak jablíčka dej na formu vyloženou těstem, dej péct na 35 minut na 200°C, poté zalij směsí z 100g cukru moučka, 3 žloutků, vanilkového cukru a 1/8 l smetany a peč dalších 25-35 minut

11 Katka Katka | 3. června 2009 v 20:13 | Reagovat

[10]: Díky! Povedlo se i po tom, co těsto leželo v lednici 6 hodin :-) Koláč je výborný, jen dám příště mín cukru.

12 Lenka Lenka | 4. června 2009 v 7:53 | Reagovat

Katko, to jsem ráda. Křehkému těstu delší odpočinek v lednici vůbec nevadí, spíš naopak.Já si ho dělávám někdy i večer a nechám ho v lednici přes noc. Akorát se pak musí nechat povolit.
A množství cukru závisí nejen na chuti každého jedince, ale i na kyselosti jablíček :)

13 Jana Jana | E-mail | 28. prosince 2009 v 23:18 | Reagovat

Ráda bych se zeptala, zda jablka dávat do trouby hned s těstem, nebo až se směsí? Z receptu to neumím vyčíst :o)

A případně i jaká jablka jsou pro tenhle recept nejlepší, máte-li to vyzkoušené :o)

14 Lenka Lenka | 2. ledna 2010 v 17:41 | Reagovat

Jani, těsto se poklade nakrájenými jablky a pak zapeče, zalije se směsí a zapeče znovu.

15 michaela michaela | 14. dubna 2010 v 13:57 | Reagovat

Achjo, nepřečetla jsem si že se koláč předpíká s jablíčky. Takže jablíčka hodně čouhají nad lité těsto. Nuž uvidím.Zdravím M

16 Lenka Lenka | Web | 14. dubna 2010 v 21:15 | Reagovat

Tak snad to Míšo dopadlo dobře. :) Taky se mi občas stává, že blbě čtu návod a pak se divím :D

17 Michaela Michaela | 15. dubna 2010 v 9:54 | Reagovat

Tak, chutná dobře, na mě tedy moc sladký, příště uberu cukr, hlavně v litém těstě. Do korpusu, jelikož jsem neměla dost másla jsem dala třetinu sádla, a je křehounké, moc dobré. A ty jablíčka budu muset buď skrojit a nebo více litého těsta.  Nemohly by se ty vajíčka dát celé, aby ho bylo více? Forma má 25 cm. Děkuji za recept, budu opakovat a taky pěkný blog byla jsem tu poprvé a francouzský šmrnc se mi moc líbí. M

18 Páj Páj | 8. listopadu 2010 v 8:52 | Reagovat

Koláč jsem upekla v sobotu ráno. Cukru jsem na základě názorů ostatních do směsi se smetanou dala jen 50g a bylo to akorát. Musím říct, že koláč nejen že překrásně voněl, ale také naprosto fantasticky chutnal! Výtečný, opravdu výtečný a vřele doporučím všem :) Děkuju pěkně za recept. Pavlína

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama