Květen 2009

Francouzský citronový koláč -Tarte au citron

30. května 2009 v 21:11 | Lenka |  Recepty
Koláč je lehoučký a osvěžující, skvěle se hodí pro letní posezení pod širým nebem.
Recept jsem získala od virtuální kamarádky Radji, která teď žije v Alsassku. Potvůrka mi ho poslala ve francouzštině, tak jsem musela zabojovat s překladem... no ať žije slovník na Seznamu
Potřebujeme:
na těsto:
250g hladké mouky
125g másla
špetka soli
špetka cukru krupice
jeden žloutek
trochu vody (dle potřeby)
na náplň
0,5l mléka
40g mouky
75g cukru krupice
kůra a šťáva z jednoho citronu
4 vejce
40g cukru moučka
sůl
Ze surovin rychle zpracujeme těsto (nejlépe v robotu, aby se zbytečně nezahřívalo), a dáme 30 minut odpočívat do lednice.
Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu (průměr asi 30cm), propícháme vidličkou a dáme předpéct 10 minut do trouby předehřáté na 210°C
V kastrolku přivedem k varu mléko s nastrouhanou citronovou kůrou, přidáme mouku a cukr a pořádně mícháme až směs trochu zhoustne, odstavíme z plamene, necháme chvilku zchládnout a přimícháme citronovou šťávu a žloutky.
Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme na 180°C asi 25 minut.
Z bílků trošku soli a cukru ušleháme pevný sníh, který navršíme na koláč a dáme do trouby, kterou stáhneme na 120°C na dalších 15 minut.
Moje dnešní aranžmá na stůl ala "co zahrada dala". Už aby kvetly růže
a jedna ze zahrady

Něžné obrázky paní Evy Kočí

28. května 2009 v 8:21 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Cesta do teplých krajů
Mám moc ráda naivní malbu. Asi před pěti lety jsem objevila v Luhačovicích v Art Gallery Ohlídal na kolonádě obrazy Evy Kočí.
Od té doby (ne že bych tam nechodila i předtím) je při každé návštěvě Luhačovic, právě tato galerie prvním místem kam mé kroky zamíří.
Voňavý den
Obrázky na mě působí úžasně uklidňujícím dojmem. Snad si časem taky nějaký pořídím. Zatím se jen kochám, tak to dělejte taky
Svítání
Vinobraní
Výletníci


Obrázky jsou použité z http://www.artgalleryluhacovice.wz.cz/




Honzovy buchty

26. května 2009 v 16:48 | Lenka |  Recepty
..zatím ten nejlepší recept co se mi podařilo objevit. Jako zdroj uvádím kamarádku Ladu , jen jsem recept malinko upravila.
Potřebujeme:
220-250ml mléka
2 žloutky
lžíce citronové šťávy
lžíce rumu
150g rozpuštěného másla
500g hladké mouky
50g cukru krupice
1 vanilkový cukr
špetka soli
povidla
máslo na potření
3 lžíce rumu
1 lžíce moučkového cukru
vlažná voda
1 lžička instantního droždí (nebo 3/4 kostky - asi 30g čerstvého droždí)
Já těsto zadělávám v pekárně, takže pro její majitele: ingredience dáme v uvedeném pořadí a zapneme program těsto.
Pro ty co pekárnu nemají. Klasický postup: Do mouky uděláme důlek nasypeme trochu cukru, kvasnice a zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít. Poté přidáme zbytek ingrediencí a necháme na teplém míst asi hodinu kynout (až těsto zdvojnásobí objem)
Z vykynutého těsta vyválíme placku, rozkrájíme na čtverce, které plníme povidly. Dobře zabalíme a dáme do vymazaného pekáčku.Buchty v něm potřeme rozpuštěným máslem, necháme ještě chvíli kynout na plechu a pak déme péct na 200°C do zlatova.
Hned po vytažení z trouby potřeme směsí vody, cukru a rumu (pro paní Rolland Laurent - nevím čím ve Francii náš tuzemský rum nahradíte, asi vám bude muset přivézt Christoff z ČR, tuzemák je totiž tekutina pro české pečivo zcela nenahraditelná)
Přikládám foto buchtet čerstvě vytažených z našeho kachlového sporáku. Drobet se připálily. Ale ty připálený jsou přeci nejlepší

Pohádkový les 2009 fotky

23. května 2009 v 20:11 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Tak už je to za námi a příští rok nanovo Trochu to tu zahltím fotkama a to ještě zdaleka nejsou všechny pohádkové bytosti, které tam letos byly.

Hurvínek
Krysáci
laboratorní potkan z Prahy (jestli to je ten vlevo nebo vpravo - to nechám na vás)
Lotrando
Bob a Bobek
Asterix a Obelix
Mrazík
Královská celní stráž
Princezna ze mlejna
Společné foto
Soutěž v pojídání koláčů (dopoledne jsem pekla )


Renovace Debbie Travisové

22. května 2009 v 14:28 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Tento pořad doporučuju všem, kteří se aspoň trochu zajímají o design, nebo se chystají k nějaké rekonstrukci. Debbie Travisová je hotová stuhnice nápadů. Zrovna v pondělí byl na tv stanici Spektrum, kde v současné době pořad běží, díl "Zahrada pro DJ", kde předělávali starou stodolu na zahradní altán. Byla jsem úplně unešená z kombinace barev v místnosti a jejich prolínání ven. Skvělý byl i nápad na zahradní svítidlo.
Před

Po

Zahrada mě až tak nezaujala, protože osobně nemusím záhony a cesty vysypávané kačírkem. Moc se mě ale líbilo mírně zapuštěné ohniště, které pak bylo vyzděné z kamenů asi do výšky 50cm. Budu muset opět zapátrat v okolí po nějaký ch šutrech a pustit se do práce :)
Pro inspiraci dávám ještě pár obrázků. Další najdete na stránkách Debbie Travis Face lift.
obrázky použity z http://www.debbietravisfacelift.com/index.php

Malina design

22. května 2009 v 10:42 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Čas malin (těch opravdových) teprve přijde. ale Malina design už je tady!

Nový obchod skvělé keramičky a dekoratérky Soni Malinové, kterou můžete znám mimo jiné z pořadů ČT1 Chalupa je hra. Zrovna včera jste mohli vidět v pořadu Bydlení je hra proměnu krásné čokoládové ložnice. Proměnu můžete vidět tady.
Eshop je zatím v záběhu a postupně Soňa věci doplňuje, tak adresu nezapomeňte založit !
Já už se zamilovala do tohoto svítidla
Ale počkám si ještě až přibude nějaká ta keramika :)
Soni držím palce a přeji hodně úspěchů!

Ultrarychlá kuřecí roláda

20. května 2009 v 13:38 | Lenka |  Recepty
Nerada dělám rolády, vždycky mi někde praskne, rozváže se, vyteče náplň... prostě stane se sice poživatelnou, leč nevzhlednou. Od svojí švagrové Ivety jsem dostala recept na roládu, která se nemusí ani nijak zamotávat, ani zavazovat...
Potřebujeme:
600 g kuřecího masa
sůl
šunku
sýr
míchané vajíčka (podle toho jak je máte rádi, já dělala s jarní cibulkou a byly excelentní)
grilovací koření
Kuřecí maso rozklepeme na tenké řízky. Vyložíme jimi dno vymazané, nebo pečícím papírem vystlané formy na srnčí hřbet (tu já nevlastním, tak jsem použila biskupský chlebíček, srnčí hřbet je ale lepší). Poklademe tím co máme rádi. Já jsem použila šunku, míchané vajíčka a navrch strouhaný sýr.
Náplň zakryjeme opět kuřecím masem,okraje masa zastrkáme dospod. Posypeme grlovacím kořením a dáme péct.
Dobrou chuť

Májová zahrada

20. května 2009 v 9:26 | Lenka |  Zahrada
Pár obrázků z dnešního rána na zahradě
Nové pítko a koupadlo pro ptáčky
kousek štěstí v modrém

Pohádkový les 2009

18. května 2009 v 8:39 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Fotomapa trasy pro Dianu :)

Radost z Francie

14. května 2009 v 11:34 | Lenka |  Jen tak ...
Udělala jsem si velkou radost. Když už teda nepojedeme na tu vysněnou dovču, tak jsem si aspoň kousek Francie nechala přivézt domů a objednala jsem si v L´Occitane jejich nový parfém Fleurs de pécher a ještě nějakou tu drobnost.
Dnes přišla nádherně zabalená dárková krabička.K objednávce přidali ještě spoustu vzorků a dárečků. Parfém je úžasně lehoučký, přesně ten co je potřeba na léto.


Středeční chvilka poezie

13. května 2009 v 20:22 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Ta tam jsou moje postpubertální doby, kdy jsem se snažila tvářit intelektuálně a hltala temnou poezii co napsal Nick Cave, jehož knížka Uzřela oslice anděla se zaprášeně krčí někde v koutku knihovny, a kterou jsem dodnes nepochopila. Třeba k ní ještě dozraju. I když to tak zatím nevypadá, vzhledem k tomu že mi včera vehnala do očí na besídce Mateřské školy básnička "Moje máma to je máma, máma máma maminka..."
Co mě ale vždycky nejvíc potěší je útlá knížka Jako cool v plotě, která je sbírkou básniček Karla
Plíhala, kterou, doplněnou ilustracemi Zdeňka Bartáka, vydal v nakladatelství Inspiracek.

Karel Plíhal je pro mě nejpoetičtějším muzikantem. Už jako malá jsem si pouštěla jeho písničku Pohádka na LP Porta stále dokola
Atmosféra na jeho koncertech je neopakovatelná, lehounce poetická, trošku líc humorná a hlavně plná úžasných melodií. Už se moc těším na připravované album Vzduchoprázdniny, které by mělo letos vyjít.
Dovolím si citovat pár básní
Radostné vyhlídky
Až mi bude tak sto deset,
přijde Bůh a zmáčkne RESET.

Epitaf
Tak dlouho se snažil o rým,
až se stal duševně chorým.
Stal se chorým duševně,
tělo uvnitř, duše vně.

V zrcadle
Koukám na svůj obličej,
co dnes lidi nezničej.

Bordel na poště
Včera mi příšla péefka
z roku, kdy zabili J.F.K.


Výchova
Dětem, které zlobily
rozdupeme mobily

Nejdelší Plíhalova báseň O kopáčích
Sedím v jámě. Je vedro. Mám žízeň.
Po noze mi leze brouk. Pod košilí druhý.
Kolem šumí les. Jsem na brigádě.
Parťák pije pivo. Dvanáctku.
Ovád mi pije krev. Nulu.
Je vedro, mám žízeň.
Když natáhnu ruku, můžu si utrhnout pampelišku.
Pampelišky nevoní. Práce taky ne.
Doma mi říkali, když nedodělám školu, skončím u lopaty.
Školu jsem dodělal a skončil jsem u lopaty.
Stavíme tady pro naši fabriku rekreační středisko,
aby si lidé po práci měli kde odpočinout.
Můžou jít odpočívat teď ke mně do jámy.
Jáma je prostorná, kopal jsem ji celý týden.
Máme to poslání v rodině.
Jeden můj strýc taky kopal jámy,
aby si lidé měli kde odpočinout.
Před chvílí jsem narazil na nějaký kabel.
Nehnutě se pozorujeme. Je mezi námi jisté napětí.
Když kopnu já, kopne on.
Parťák si otevřel další pivo a pobaveně nás pozoruje.
V kabelu je proud. Proud, to jsou taková mrňavá nic,
která kopou. Kohokoliv a cokoliv.
Aby ta nic mohla kopat, potřebují zdroj.
Parťák, aby mohl kopat, potřebuje Prazdroj.
A když má Prazdroj, nemůže kopat.
Dostal jsem nápad.
Stejnosměrně kopající mrňavá nic vykopou jámu.
Zaujalo mě to. Budu o tom přemýšlet.
Stokrát nic umořilo osla. A těchto nic jsou miliony.
Umoří stovky oslů. Nebo vykopou jámu.
Povídám to parťákovi. Umořilo ho to. Usnul.
Je vedro, mám žízeň, kolem šumí les.

A nakonec............ Japonec
Japonec je také pako,
pokapal si saké sako

Hezký poetický den!!!


Modrá stěna bude dobrá

13. května 2009 v 11:26 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Po zasažení kuchyní Anny Olson jsem začla různě po Internetu hledat inspirace na modré kuchyně. Díky Janě z Design eclectic jsem objevila skvělý blog House of turquoise. Pokud se vám svěží modrý styl líbí tak tam svoji inspiraci taky jistě najdete.

Mě se moc zalíbila kombinace modré stěny, konkrétně jsem si vybrala odstín podle kamenu chalcedonu, který mi leží v kuchyni na okně, a barevných doplňků.

Díky tomu že jsem poměrně ujetá ke změnám různých doplňků (nejen) v kuchyni jsem toho při pozdnějarním úklidu už spoustu vyhrabala. Nějaké kousky (hlavně v červené barvě) ale ještě musím pořídit. Zrovna přišlo skvěle do noty Tchibo na příští týden, kde mají krásné misky a běhoun na stůl.
Taky jsem se zamilovala do nádobí Silit. Ale na to si asi budu muset nějakou chvilku počkat :) Kdybyste náhodou potkali nějakou jeho levnější variantu, tak mi prosím napište.


Otevírání pramenů - Luhačovice 10.5.2009

11. května 2009 v 7:54 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Už po několikáté jsme s folklorním kroužkem Fěrtůšek hostovali na Otevírání pramenů v Luhačovicích. Skvělé počasí, skvělá muzika a hlavně výborná nálada nás provázela celé dopoledne.
Pár fotek a video najdete tady
A tady povídání o historii otevírání pramenů.
Odkaz na kompletní fotogalerii vložím později. Teď jen malá ochutnávka
Krojovaný průvod
Zuzka se vezla opravu jen chvilku,pak už o kočárku nechtěla ani slyšet. Prostě si nemohla nechat ujít písek, kterým jsou vysypané lázeňské cestičky.
Soubor ze Slovenska
Svědcení pramene
Stylové občerstvení
To jsme my zepředu
...a tady zezadu :)
Unavené děti
....a nakonec to patrika přestalo bavit, tak si sbalil vozíček a tradá pryč
No a tady je naše rodina

Grilované karbanátky plněné sýrem

8. května 2009 v 13:01 | Lenka |  Recepty
...no za chvilku to tu asi bude samé jídlo, ale prostě si nemůžu pomoct. Toto je totiž naprosto skvělá dobrota. Opět inspirace Anna Olson, i když jen vzdálená.

Grilované karbanátky plněné sýrem
1kg mletého masa (půl na půl hovězí a vepřové
1 cibule
2 stroužky česneku
lžíce dijonské hořčice, nebo ještě lépe lžička hořčicového prášku
1 vejce
sůl
pepř
strouhanka
čerstvé oregano a majoránka
sýry dle chuti (já používám pro holky eidam a pro dospělé čedar a nebo Hermelín)
Maso a všechny ingredience kromě sýrů dobře promícháme (nejlépe rukama) a vytvoříme větší kuličky. Do každé uděláme důlek, který naplníme sýrem. Dobře zabalíme a zploštíme.
Pak už jen venku na sluníčku grilujeme. Není - li počasí dáme maso na plech a upečeme v troubě.
Podávat můžeme s grilovanýma bramborama a zeleninou jako dnes u nás
Nebo můžeme maso použít do hamburgerů. V tom případě je nejlepší bulky na ně rozkrojit, potřít řeznou stranu máslem a opéct také chvilku na grilu. Houska se pak nerozmočí šťávou z masa, kečupem ani zeleninou.
Housky pomažte kečupem, nebo omáčkou co máte rádi. Na to šup list salátu, maso a zeleninu dle chuti. Super jsou rajčata, okurky....prostě co najdete ;)

Sametová bramboračka

5. května 2009 v 9:11 | Lenka |  Recepty
K uvaření této polévky mě inspirovala v jednom ze svých pořadů Anna Olson. Jak to tak ale bývá, televizi jsem sledovala jen jedním okem. Takže to je spíš improvizace na její recept :)
Sametová bramborová polévka
Potřebujeme:
3 silnější plátky slaniny
pórek
6 brambor (podle velikosti přidat nebo ubrat)
kuřecí vývar, nebo kostku bujónu
sůl
pepř
čerstvý tymián
kysanou smetanu
Nakrájenou slaninu osmahneme v hrnci a opečené kousky vyndáme. Do tuku, který slanina pustila dáme nakrájený pórek (bílou i kousek zelené části) a osmažíme. Šťavnatý pórek krásně uvolní připálené kousíčky slaniny. Přisypeme na kostky nakrájené brambory. Zalijeme vodou a přidáme kostku slepičího bojonu (nebo použijeme vývar, což u nás teda nehrozí, že by někdy nějaký zbyl). Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný čerstvý tymián. Samozřejmě se dá použít lecos jiného :), ale tymián dodá polévce nádhernou vůni. Vše vaříme dokud nejsou brambory měkké. Poté v hrnci rozmixujeme ponorným mixerem. Přidáme 2 lžíce kysané smetany a zamícháme.
Podáváme s osmaženými kousky slaniny a opečeným toastem.
Dnes jsem přidala ke konci vaření ještě hrst červené čočky. Tím rozmixováním se totiž krásně "zakamufluje" a díky tomu ji pozřou i moje děti, které luštěniny normálně nejí.
Ještě k receptům a kuchyni Anny Olsonové. Kdybyste někdy v programu narazili na její pořad nenechte si jej ujít. Momentálně se dá občas něco najít na Spektru, nebo TV Paprika. Její vaření je úžasně jednoduché a výsledky jsou úžasné. Taky jsem nadšená zařízením a barevností její kuchyně. No...co dodat - možná budeme malovat na modro. Ale nikomu to neříkejte ;))

Bruschetta

4. května 2009 v 9:06 | Lenka |  Recepty
Dnes se s vámi podělím o recept na naše oblíbené bruschetty. Sluníčko venku už začíná svádět k letním jídlům :), tak jsem vyhrabala recept inspirovaný knížkou od Frances Mayesové - Pod Toskánským sluncem.
Úryvek z knížky:
" Bruschette jsou krajíce obyčejného chleba krátce ponořené do olivového oleje a pak opečené na pánvi nebo na grilu a potřené stroužkem česneku. Se směsí nasekaných rajčat a lístků bazalky slouží jako lehký letní oběd nebo svačina. Syté zimní topinky s oblibou připravuji v krbu a když nás navštíví přátelé, rádi si k nim otevřeme těžké vino nobile"
Receptů na zimní topinky je v knize spousta, ale to si zas počkám až na zimu, nebo si budete muset knížku koupit :) Což vřele doporučuju. Při jejím čtení se opravdu přenesete do starobylé Cortony a spolu s autorkou budete poznávat okolí, italské zvyky a temperament, rekonstruovat starobylou vilu Bramasole a v neposlední řadě objevovat skvělou italskou kuchyni. Knížka je proložena téměř pěti desítkami receptů.

U nás naprosto na plné čáře vítězí tato jednoduchá varianta:

Bruschetty s rajčaty a bazalkou

Potřebujeme:
krajíce chleba počet dle strávníků
rajčata 1ks na dva krajíce chleba
česnek
bazalka
sůl
olivový olej

Nejdřív připravíme bruschetty. Krajíčky chleba (nejčastěji používám bílý chleba typu Ciabatta) pokapeme olivovým olejem a dáme opéct. Od doby kdy jsme doma namontovali náš milovaný kachlový sporák je dělám přímo na něm na kamenné desce, dřív jsem pekla v troubě na plechu, nebo na sucho na pánvi
Když se dělají v troubě je dobré zároveň v ní nahřát talířky na podávání
Mezitím nakrájíme rajčata na kostičky, posekáme bazalku a promícháme je spolu.Můžeme trošku zakapnout olejem a posolit dle chuti.
Opečené bruschetty potřeme stroužkem česneku a doslova na ně přimáčkneme rajčatovou směs. Šupneme na nahřáté talířky a podáváme.
Je to neskutečně dobré a přitom jednoduché jídlo které má snad stovky obměn. Nemáte rádi olivový olej, použijte slunečnicový. Místo bazalky tymián, nebo oregano....do rajčat přidat nakrájenou mozzarelu, nebo strouhnout parmazán (super je český sýr Gran Moravia, který ho skvěle nahradí)