Bruschetta

4. května 2009 v 9:06 | Lenka |  Recepty
Dnes se s vámi podělím o recept na naše oblíbené bruschetty. Sluníčko venku už začíná svádět k letním jídlům :), tak jsem vyhrabala recept inspirovaný knížkou od Frances Mayesové - Pod Toskánským sluncem.
Úryvek z knížky:
" Bruschette jsou krajíce obyčejného chleba krátce ponořené do olivového oleje a pak opečené na pánvi nebo na grilu a potřené stroužkem česneku. Se směsí nasekaných rajčat a lístků bazalky slouží jako lehký letní oběd nebo svačina. Syté zimní topinky s oblibou připravuji v krbu a když nás navštíví přátelé, rádi si k nim otevřeme těžké vino nobile"
Receptů na zimní topinky je v knize spousta, ale to si zas počkám až na zimu, nebo si budete muset knížku koupit :) Což vřele doporučuju. Při jejím čtení se opravdu přenesete do starobylé Cortony a spolu s autorkou budete poznávat okolí, italské zvyky a temperament, rekonstruovat starobylou vilu Bramasole a v neposlední řadě objevovat skvělou italskou kuchyni. Knížka je proložena téměř pěti desítkami receptů.

U nás naprosto na plné čáře vítězí tato jednoduchá varianta:

Bruschetty s rajčaty a bazalkou

Potřebujeme:
krajíce chleba počet dle strávníků
rajčata 1ks na dva krajíce chleba
česnek
bazalka
sůl
olivový olej

Nejdřív připravíme bruschetty. Krajíčky chleba (nejčastěji používám bílý chleba typu Ciabatta) pokapeme olivovým olejem a dáme opéct. Od doby kdy jsme doma namontovali náš milovaný kachlový sporák je dělám přímo na něm na kamenné desce, dřív jsem pekla v troubě na plechu, nebo na sucho na pánvi
Když se dělají v troubě je dobré zároveň v ní nahřát talířky na podávání
Mezitím nakrájíme rajčata na kostičky, posekáme bazalku a promícháme je spolu.Můžeme trošku zakapnout olejem a posolit dle chuti.
Opečené bruschetty potřeme stroužkem česneku a doslova na ně přimáčkneme rajčatovou směs. Šupneme na nahřáté talířky a podáváme.
Je to neskutečně dobré a přitom jednoduché jídlo které má snad stovky obměn. Nemáte rádi olivový olej, použijte slunečnicový. Místo bazalky tymián, nebo oregano....do rajčat přidat nakrájenou mozzarelu, nebo strouhnout parmazán (super je český sýr Gran Moravia, který ho skvěle nahradí)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 primula primula | Web | 4. května 2009 v 9:35 | Reagovat

Ano, je to neskutečně dobré jídlo a italské sluníčko z něho přímo vyzařuje. Stejně tak všem i já vřele doporučuji výše uvedenou knihu, kterou znám. I ta je neskutečně krásná.

2 Jana Jana | Web | 4. května 2009 v 11:32 | Reagovat

Děkuji za recept, to určitě zkusím. Bazalku i rajčata vypěstuju na terase (doufám).:-) Lenko, máš to v kuchyni hezky sladěné do modra. Knihu neznám, ale nebyl podle ní natočen film?

3 Lenka Lenka | 4. května 2009 v 11:40 | Reagovat

Jani, film jsem vlastně viděla jako první a přivedl mě ke knize, která je dějově ovšem úplně jiná. Ono by se podle knihy samotné točilo asi dost těžko. Nemá v podstatě žádnou zápletku.
Kuchyň momentálně opravdu ladím do modra :) Mám vymalováno bílou a smetanovou a modré doplňky. Ale nějak se mě v té modré zalíbilo. Momentálně jsem nadšená z barvy, kterou má v kuchyni Anna Olson... i ty barevné doplňky k tomu jsou úžasné.http://media.canada.com/b17a5268-e809-4db2-a84b-06fc4c00d03e/m1x00123_olson3.jpg
Ale pořád rozmýšlím. Mám kuchyň na severní stranu a jen jedno okno, tak tam není moc světla.Tak mám strach ze syté barvy. Na druhou stranu by se to mohlo rozjasnit.No uvidíme.Jelikož jsme malovali na Vánoce tak minimálně ještě půl roku budu asi muset vydržet :D

4 Zuzana Zuzana | E-mail | Web | 4. května 2009 v 18:54 | Reagovat

fuuu to vyzera velmi chutne...myslim ze to coskoro vyskusam  :) dakujem za receptik

5 Papaja Papaja | Web | 4. května 2009 v 19:44 | Reagovat

Bruchettky jsme měli poslední dva dny k snídani! Ale s prosciuttem :-)

"Mám v kuchyni jen jedno okno"... tak to buď moc ráda! To je skvělé i na focení i na práci :-))) Máš moc krásně vše laděné a ten odkaz také stojí za to! Ty litiňáčky, nádhera :-))
Knihu "Pod toskánským sluncem" jsem dostala, ale zatím jsem nečetla. Moc se těším, až bude čas.

PS: Moc se omlouvám za ten alsaský koláč :-(
P.

6 Lenka Lenka | 4. května 2009 v 20:53 | Reagovat

Papajo :) zaco se omlouváš. Já si toho nevšimla což je fakt ostuda a nikdo jiný mě neupozornil, Když máš na obličeji omáčku taky je ti určitě milejší kamarád, který tě na to upozorní, než ten co tě nechá odejít z restaurace špinavou ;)
Jsem ráda i za jedno okno ;) Je naše, i když špinavé...

7 safrysek safrysek | 11. května 2009 v 8:42 | Reagovat

Film je můj zamilovaný, knížka přečtená už 3x :o) a je skvělá .... app. i opečený toustový chlebík potřený pestem je naprostá lahůdka k jakémukoliv salátku :o)
Děkuji za Tvůj blog :o)

8 Petra Petra | 31. května 2009 v 18:18 | Reagovat

Dík za tip na knížku Pod toskánským sluncem. Je úžasná, nemůžu se odtrhnout!

9 mokopa mokopa | Web | 27. července 2009 v 10:33 | Reagovat

Tak knihu už mám taky a jsem v ní až po uši :o)), topinky budou následovat. děkuju za tip :o))

10 Lenka Lenka | 28. července 2009 v 8:03 | Reagovat

Mokopo, jen do nich jsou úplně úžasné. Taky jim propadám, hlavně v tomto období, kdy dozrávají sluníčkem provoněné rajčata na zahradě.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama