Creme de Cassis neboli rybízák

16. července 2009 v 8:29 | Lenka |  Recepty
Otázka co jen budu s tím černým rybízem dělat mě trápila od doby co začal zrát. Holkám totiž nechutná a péct z něj něco jen pro sebe to fakt raději ne.
Pak jsme si vzpomněla na Hercule Poirota a likér Creme de cassis, který měl ve velké oblibě. Rychle jsem zapátrala na internetu po receptu a likér je na světě!
A jak je dobý!
(můj lektor francouzštiny a všichni kdo umí francouzsky, ať prosím přimhouří oko nad chybou v popisce, už se mi to fakt nechce předělávat )
Na likér potřebujeme:
1kg černého rybízu
1 lahev kvalitního červeného vína
na 1l tekutiny:
800g cukru
400ml vodky
100ml rumu
Omytý rybíz rozmačkáme a zalijeme vínem. Necháme ho 24 hodin v chladu odpočívat. Potom přecedíme. K cezení jsem použila silonové punčochy, ustříhla jsem jednu "nohu" a připevnila pro jistotu na síto. Směs nechejte překapat a pak mírně vymačkejte.
Tekutinu odměřte a pak dle toho kolik naměříte odvažte cukr. Dejte do vyššího hrnce a nechejte tekutinu spolu s cukrem přejít varem. Po vychladnutí vmíchejte lihoviny a naplňte do lahví.

Zrovna večer jsem si ještě udělala kir. Více o něm najdete tady u pana Skleničky.
Můžete si vyrobit i Kir royale, který vznikne smícháním likéru a šumivého vína , nebo pravého šampaňského chcete- li
V každém případě Kir je nesmírně velká dobrota, kterou jsem vyrobila jednoduchým smícháním malého panáka rybízového likéru a dobře vychlazeného bílého vína. Zvu vás na skleničku.
Na zdraví!



 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 peťa peťa | Web | 16. července 2009 v 8:34 | Reagovat

heh

2 miss kitty miss kitty | Web | 16. července 2009 v 8:38 | Reagovat

Pškný blogííííseQ jukni plsky na můj díky papap
ppss...sry za reklamku ahojky
prosím kukni se potřebuju rychle 50 lidí tak se prosíím jukni díky

3 Fleurette Fleurette | Web | 16. července 2009 v 9:29 | Reagovat

Pěkná změna blogu, dobrý nápad s rybízovým likérem, u nás ho taky nikdo nechce jíst.

4 Bali Bali | Web | 16. července 2009 v 9:47 | Reagovat

Creme de cassis mám  v baru (ale kupovaný), i jiné příchutě, a dokonce to i někdy pijeme. V poslední době ulítávám na creme des chataignes, to je ale lahůdka!
Ta se dá koupit jen v Provence :-(
Tož si určitě v srpnu dovezu :- ))

5 Jana Jana | Web | 16. července 2009 v 10:34 | Reagovat

Likér dělat nebudu, z černého rybízu mám raději marmeládu - ale tvoje fotky se mi moc líbí! Zejména kir na pařezu.:-)

6 Lenka Lenka | 16. července 2009 v 10:44 | Reagovat

Bali, teda likér z kaštanů? To si vůbec nedovedu představit jak to chutná. Asi tě fakt budu muset navštívit :)
Jani: Kir na pařezu fotil můj muž :) on je zapálený fotograf. Já mu to nachystám a on to pak vyfotí. Myslím, že na fotkách je poznat co jsem fotila já a co on :D Já nemám trpělivost tu zrcadlovku nastavovat a ani to neumím. tak si mačkám svůj automat a to ještě prý blbě, protože cituji "jak můžeš dvojčinnou spoušť zmáčknout najednou to nechápu" :D

7 Ditta Ditta | E-mail | 16. července 2009 v 16:52 | Reagovat

Sákriš! Škoda, že jsi ten cassis nedělala tak před 14 dny. Už mám udělanou zavařeninu bez vaření. Tak za rok se to bude hodit. Jinak s tím focením jsme na tom stejně - mě dělá fotky taky můj muž.

8 Papaja Papaja | Web | 16. července 2009 v 20:39 | Reagovat

Créme de cassis se dá koupit v prodejně Vom Fass. A kaštanový likér, co píše Bali? Ten jsme pili jako kir - se sektem a je to báječné. Samotný chutná také výborně:
http://mlsnakocka.blog.cz/0811/pozvani-na-obed-po-francouzsku
P.

9 Klárka Klárka | 16. června 2011 v 15:04 | Reagovat

Už se těším až dozraje :))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama