Září 2009

Hortenzie a dekorace z nich

29. září 2009 v 12:25 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Co můžeš udělat dnes neodkládej na zítra. Před chvilkou jsem slíbila dekorace z hortenzií, tak když už sedím u PC hned jsem se do toho pustila.
Hortenzie se sučí paradoxně nejlépe ve vodě.
Pár tipů od legendárního nizozemského floristy Menna Kroona:
* Stonky šikmo seřízněte a odstraňte spodní listy.
* Květiny dejte do čisté vázy s větším množstvím čerstvé vody.
* Do vody přidejte výživu pro řezané květiny, která prodlouží jejich životnost více než o týden.
* Nikdy neumisťujte "čerstvé" řezané hortenzie na přímé slunce
* "klasické" hortenzie jsou ideální k sušení.
* Vložte je do vázy s malým množstvím vody, a jakmile dosáhnou konečné barvy, můžete je ponechat již zcela bez vody.
A teď už obrázky které mluví za vše a přesvědčí vás hortenzii neodkladně zakoupit a na zahradě zasadit :) Tyhle obrázky jsou moje. Jsou to aktuální dekorace z květů částečně svých a částečně darovaných od úžasné zahradnice Dany.
květy které opadaly při výrobě věnce jsem posbírala a dala do vysoké průhledné vázy
detail věnce
Tak a teď inspirace porůznu uložené z netu
A něco pro minimalisty- romantiky :D. Mě dostaly tyto bílé hortenzie!

Hortenzie - princezna zahrady

29. září 2009 v 11:38 | Lenka |  Zahrada
Jestliže jsou růže královnami zahrad, tak u mě to jsou hortenzie, které jsou hned po nich. Sama jsem je sázela teprve v loňském roce, takže velkého kvetení jsem se zatím nedočkala.
Vybrala jsem si klasickou odrůdu velkokvěté hortenzie - Hydrangea macrophylla. Koupila jsem ji na květinovém trhu od svého oblíbeného zahradníka a jako obvykle jsem se nezklamala.
Mám políčeno ještě na hortenzii Sargetovu a popínavou - Hydrangea petiolaris, ale na ně se nejdřív musí uvolnit a připravit prostor.
Co o hortenziích víme :
Většina dnes pěstovaných odrůd hortenzií byla ozdobou zahrad již za časů našich babiček. Vydrží totiž mráz, podobně jako růže, takže je můžete bez obav pěstovat ve volné půdě na zahradě.
Ke zdárnému růstu potřebují polostinné stanoviště chráněné před větrem a kyselou, mírně vlhkou půdu. Ideální jsou severní a západní polohy. Při výsadbě se vyplatí přidat jim rašelinu, která půdu okyselí. Vyžadují vydatnou zálivku, ale nikoli stálé přemokření. Pozor také na kvalitu vody, ideální je měkká dešťová. Dbejte přitom také na vyváženou výživu a hlavně hortenzii nepřehnojujte dusíkatými hnojivy. Prudce vyhnané letorosty by totiž nestačily vyzrát a v zimě by namrzly.
Před mrazivým zimním počasím je vhodné zakrýt nadzemní části rostlin chvojím a oblast kořenů chránit silnou vrstvou listí. Pokud při velkých mrazech nadzemní výhony zmrznou, kořenová část by měla zůstat nepoškozená. V tom případě hortenzie znovu obroste.
Jak docílit bohatého kvetení a jakých chyb se vyvarovat?
Aby vám hortenzie velkokvěté v následujícím roce opět bohatě kvetly, nesmíte je na podzim nebo zjara ostříhat. Připravili byste se o květy, které se zakládají již během minulého léta. Platí, že u hortenzie se mají vždy na jaře odstranit suché a překrývající se větve, dále větve slabé a odkvetlé. Pro vytvoření silných květních pupenů poté keř ořežte až nad 3. nebo 4. očkem (= pupenem). Výhony přímo ukončené květním pupenem nezastřihávejte vůbec.
Jak docílit modré barvy květů?
Hortenzie mění barvu květů jako lakmus, proto vám modře kvetoucí hortenzie příští rok klidně vykvete růžově. Může za to nedostatek hliníku v půdě. S hliníkem se totiž pevně váže v květech obsažené barvivo, které způsobuje modré zbarvení. A hliník je volně přístupný pouze v kyselých půdách.
V půdě s pH 3,5 až 4,5 se druhy s růžovými květenstvími zbarvují modře, ty s červenými fialově. V půdách s reakcí pH 5,5 až 6,0 jsou květy růžové a červené. Neutrální reakce pH (kolem 6,5 až 7,0) hortenziím dokonce škodí a dochází k chlorózám, tedy žloutnutí listů.
Pokud chcete docílit modrého vybarvení květů, přidávejte do půdy kamenec hlinitoamonný. Vodou s kamencem rostliny zalévejte i během nakvétání. Kromě toho můžete přihnojovat hortenzie speciálním hnojivem pro modré hortenzie, které obsahuje hliník. Volné ionty hliníku pak reagují s barvivem obsaženým v květech a mění jeho odstín. Pozor, z bílých odrůd ale neuděláte modré nebo fialové ani přidáním hliníku.
Hortenzie vypadají úžasně v různých dekoracích, ať už čerstvě řezané živé květy, nebo usušené..ale o tom až jindy...
zdroj informací idnes.cz, zdroj fotografií internet

Zuzančiny narozeniny

27. září 2009 v 20:24 | Lenka |  Jen tak ...
Zuzanka slavila narozeniny. Při té příležitosti jsem nasála do sebe a do PC spoustu inspirace pro různá jídla pro dětské párty. Některé z nich jsem použila, některé pravděpodobně zůstanou jen ve fázi snů a uložené inspirace. Během týdne sem nějaké obrázky a návody vložím. Dnes sem, než totálně odpadnu, šoupnu jen pár fotek z dnešní oslavy.
Dort jsem tradičně pekla sama, zatím jsme totiž nenašli cukrářku od které by nám dort chutnal. Zažila jsem ale svoji další životní prohru.
Porážku jsem uznala po dvouhodinovém matlání se s marcipánovou hmotou a snažení se o vymodelování figurek oveček ze seriálu Ovečka Shawn. Pravděpodobně jsem udělala chybu ve výrobě této hmoty a krásně vymodelovaná ovečka se během 10 minut vždycky změnila v ovečku Shirley (to je ta tlustá a rozplácnutá ) No a jelikož ta je ve stádu jen jedna...
nakonec jsem s tím praštila, marcipánovou hmotu zmuchlala do kuličky a odjela do města koupit na dort nějakou figurku :) Podařila se mi koupit ve Sparkys ve výprodeji krásná myška Minnie v letadle. Recept na dort dávat asi ani nebudu. Korpus byl mandlový a krém už profláknutý z karamelizovaného kondenzovaného mléka. Potažený marcipánovou hmotou ze sušeného mléka.
Dopadlo to nějak takto
Zuzanka byla z letadýlka nadšená, hned jsme tam museli dát baterie a pověsit na nejbližší možné místo (slunečník)
Z hračky měli radost nejen děti ale i tatínci. Někteří už plánovali jak přehodí vrtulku aby letadýlo lítalo lépe, kterýžto zlepšovák jim byl ihned zatrhnut !
Babičky byly spokojené, že kolem sebe mají skoro všechny vnoučata, strejdové provokovali, děti řádili...prostě obvyklý chaos. Zatímco dospělí pili kafe a papali všechno možné, děti si užívali nové klouzajdy (made in můj šikovný muž )

Honza Volf - ten co neumí hrát golf

25. září 2009 v 20:23 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
K obrázkům a básničkám Honzy Volfa mě přivedla kamarádka Lada u které jsem poprvé viděla Honzův Básničkový každodeníček.
Na letošní kalendář už je pozdě, ale až budete v knihkupectví nebo po netu shánět kalendář na rok příští , zkuste se podívat právě po tomto od Honzy Volfa. Krásně vás každý den pozitivně naladí.

S žárovkou v duši od hoven až ke sluníčkům

Je to žluté a na každém knižním veletrhu u toho postává chumel natěšených lidí. Řeč je o stánku Nakladatelství jednoho autora. Oním autorem je Honza Volf, který "neumí hrát golf" - jak hlásá vývěsní štít jeho firmy. Honza Volf píše, kreslí a vydává kalendáříčky, diáříčky, adresáříčky, přáníčka, kartičky, knížečky... Všechno je malé a hravé, proto ty zdrobněliny. A do toho obrázky rozesmátých sluníček a pejsků.

"Ať žijete s někým a nebo jste třeba sami, nebuďte nikdy zlý ani naštvaní. Vždyť život je tak krásný, mý lidičky milovaný." Vadí vám pravopisné chyby? Honza chodil do školy na Slovensku a českou gramatiku si sám vymýšlí. Připadá vám to dětinské? To byla pro Honzu spíš pochvala. Naivní? Za těmi rýmovačkami je nelehký životní osud. Jejich autor dobře ví, že "pokud se nechce člověk ve své samotě úplně zbláznit, tak si musí umět vybudovat pěkný vstah. Jinak zůstane opuštěný a pomatený. A může se z něj stát i sebevrah."
Citace z článku z www.listovani.cz
A to je on - Honza Volf co neumí hrát golf.
Jo a najdete ho i tady na Facebooku

Moravský vokno!

25. září 2009 v 14:27 | Lenka |  Jen tak ...
Toto mě dnes dostalo :)

Krásný víkend přeju!


Podzim na zahradě

24. září 2009 v 10:12 | Lenka |  Zahrada
I když teploty tomu stále ještě neodpovídají, podzim už je prostě tady. Takže na co nezapomenout na podzim na zahradě?
V první řadě nezapomeňte zalévat!
Sama s tím mám velký problém. Naštěstí mě kopřiva, která je za dveřmi naprosto pravidelně informuje svěšením listů, že je čas ji zalít a s tím vezmu i všechny ostatní, takže naštěstí žádná kytka zatím neodešla.
Zasázejte cibulky!
Vezměte si na pomoc děti (pokud máte ) Uvidíte jak budou na jaře hrdé na to co jim vyrostlo! Markétka se mnou loni na podzim sázela všechny cibulky a čekala snad netrpělivěji než já než jí všechny tulipány rozkvetou.
V každém případě teď je čas cibulky sázet jak do volné půdy tak do nádob. Pokud sázíte do nádob dbejte nato aby měly zajištěný dostatečný odtok vody a cibulky v nich přes zimu neuhnily.
Nebojte se že zmrznou!Pokud použijete dostatečně velkou nádobu nemusíte nic ani balit, pokud použijete menší květináčky naskládejte je do nějaké bedny nebo koše a mezery mezi nimi vystelte senem, novinama... Můžete obalit jutou. Nejenže je to zahřeje, ale navíc to hezky vypadá. Totéž platí pro všechny ostatní rostliny, které máte v květináčích a bojíte se že jim nachládnou nožky.
V loňském roce jsem objevila kouzlo okrasných česneků. Jestli na ně někde narazíte kupte si pár cibulek. Určitě nebudete litovat!
Hrabejte listí!
A dělejte to poctivě. V listí totiž přebývá spousta různých chorob a broučků, kteří můžou vašim rostlinám ublížit !
Nezapomeňte na okrasné trávy!
Zrovna teď jsou nejkrásnější v roce. Pokud se vám větší trsy rozjíždí, můžete je dole mírně svázat. V pozdějším podzimu je v žádném případě nestříhejte. Trsy svažte a nechte až do jara. Zabráníte tím uhnití. Kolem choulostivějších rostli dejte raději i chvojí.
Vysazujte!
Vážení, vážení, máme rádi sázení! Sázíme, sázíme co vyroste nevíme.

Teda my na rozdíl od včelých medvídků (většinou) víme co sázíme. A podzim je nejlepší doba pro výsadbu vřesů, růží, ovocných i jehličnatých stromů ale i bobulovin.

Krásný podzim!



Salát Caprese

23. září 2009 v 5:34 | Lenka |  Recepty
Ha! Konečně jsem doma sama. Jedno dítě ve škole , druhé ve školce , manžel v práci. A já mám týden a něco než nastoupím. Sice mi plánování (den s nákupy, den se zahradou...) jaksi nevychází a místo dnešního plánovaného dne s knihou v posteli jedu na školení , ale to je fuk. Hlavně totiž KONEČNĚ nemusím vařit. Možná to ode mě která vaření tolik miluje bude znít divně, ale to že člověk nemusí je fakt super! Tak si dělám narychlo různé salátky apod, abych jakože neumřela hlady. Zrovna včera jsem si po dlouhé době vzpoměla na tento salát , tolik typický pro Itálii. Co může být jednoduššího!
Potřebujeme:
krásně vyzrále rajče
sůl
kousek čerstvé bazalky
trošku oleje, olivový bude nejlepší, ale pokud vám jeho výrazná chuť vadí , slunečnicový může být taky :)
Rajče a sýr nakrájíme na kousky , nebo kolečka, to je jedno. Osolíme, přidáme bazalku a zakápneme olejem. Smícháme v misce , nebo naskládáme na talíř , prostě jak kdo má rád :) Hotovo! Můžeme ještě přidat trošku pepře , případně balzamikového octa.
Salát je moc dobrý a moc hezky vypadá i z mini rajčátek a těch maličkých kuliček mozzarelly napíchnutých na střídačku na špejli.

Podzimní splíny zažene spolehlivě Zdeněk Svěrák

21. září 2009 v 3:00 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Poslední dobou špatně spím. Asi proto , že nás čekají velké změny , které pomalu začly nástupem Markétky do školy, zítra (vlastně dnes) jde Zuzka poprvé do školky a od 1. října nastupuju do zaměstnání. Přes den si to ani tak nepřipouštím , ale v noci ve mě občas zahlodají pochyby jak že budeme všechno zvládat a jestli najdu ještě čas na všechny svoje aktivity (no už teď je jasné že pravděpodobně půjde něco stranou) a plány do budoucna , které tady nechci rozebírat. Ale zase když nespím , mám aspoň klidnou chvilku hledat inspirace pro vaření a bydlení a prostě pro všechno co mě baví.
Podzim na mě ale naštěstí obvykle žádné splíny nehází. Zrovna dnes si stěžovala jedna moje selská kamarádka , že na podzim na ni padají depky. No nevím . Mě stačí se podívat okolo jak je všechno krásně barevné (i když teď je tma a jelikož nesvítí ani veřejné osvětlení tak vidím jen černo) a případný splín je pryč. A že prší? Tak aspoň budou zalité kytky :) A když je nejhůř stačí pěkné písničky a nebo nějaký přiblblý romantický film. Zrovna teď jsem doposlouchala písničku Září od Zdeňka Svěráka.

Můžete si říct , že jsem infantilní a poslouchám si tu dětské písničky , ale prostě Svěrák mě baví. Zrovna dnes , když jsme s mamkou a mým mužem začli spontáně přehrávat scénku "... v případě že tento pán je princezna Zlatovláska, tak jsme spolu hovořili" ze hry Dlouhý široký a krátkozraký , jsme se shodli že snad není ani možné aby za lidský život byl člověk schopný vymyslet tolik (nejen) kravin , krásných písniček, filmů....Prostě pan Svěrák je pro mě muž s velkým M.

A teď už jdu spát, protože sluníčko pomalu vychází za hromádku klád :D (naskládanou a zatím stále neuklizenou za naším plotem). Tohle vždycky spolehlivě zabere na moje holky tak proč by sakra nemělo i na mě.


Den řemesel v Kaňovicích

20. září 2009 v 10:07 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Přišla nám emailem pozvánka od starosty obce Kaňovice , kterou najdete poblíž Luhačovic. V pozvánce na den řemesel , kterou pořádali v rekonstruované rolnické usedlosti, domu č.19, stálo: "Přijďte se něčemu naučit a pobavit se devaténáctého na devatenáctku za devatenáct korun" Tomu se fakt nedalo odolat. Hlavně když jsem si přečetla, že se akce mají účastnit i kováři. Kovařina je totiž řemeslo, které tajně zpovzdálí obdivuju. Jednu dobu jsem doma skučela, že bych si přála tu přenosnou výheň. Nakonec ale musím uznat že kovařina je fakt hlavně pro chlapi. A ne ledajaké...
Pozornosti nemohl uniknout ani Martin Janík z Valašských Klobůk, který předváděl výrobu štípaných holubiček
Ve stodole předváděli žáci SOŠ Luhačovice výrobu keramiky
Děti a nakonec i dospělí :) si mohli vyzkoušet vyřezávat různé ozdoby u pana Hutěčky ze Želechovic
Pro děti byly rozhodně nejzajímavější ukázky bači Vojtěcha Molka , který ukazoval ovládání zvířat pomocí pasteveckých psů.
Pro tatínky byl atrakcí rozhodně beran na rožni a letošní první burčák

Náš pejsek

18. září 2009 v 20:47 | Lenka |  Jen tak ...
Jak jsem se tak nějak rozjela s tím digiscrapem...tak jsem udělala jeden i pro naši Betynku. Za ty roky starostí a strastí co s námi má už si ho určitě zaslouží. Leží tu pode mnou a blbě se na mě dívá, když jí říkám že bude slavná. No, asi je jí to fuk.
Do noty mi přihodila další ručně malované předlohy opět Kamila.

Podzimní zdobení

16. září 2009 v 17:33 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Tak nejdřív moje dnešní grafika. Některé elementy a písmo vytvořila a zdarma dala k dispozici moje kamarádka Kamila , která se zabývá sice hlavně papírovým scrapbookem, ale občas si zanotuje i na digi notu. Písmo a obrázky můžete stáhnout tady
A teď nějaké inspirace na podzimní výzdobu. Sama doma ještě (kromě občasné dýně) nemám nic, teprve se chystám vyrazit na lov do přírody, zahrady a nějakých obchodů se serepetičkama. Fotky výzdoby z loňska najdete tady
zdroj obrázků internet

Cukety s česnekem a parmazánem

14. září 2009 v 15:35 | Lenka |  Recepty
Tak jsem neodolala hned první den a sýr musela hned otestovat. Výsledkem je tento recept na lehkou večeři, nebo přílohu k masíčku...
Potřebujeme:
mladou cuketu
olivový olej
sůl
česnek
rozmarýn
parmazán (nebo jiný výraznejší sýr)
V misce smícháme olivový olej, sůl, prolisovaný česnek a jehličky rozmarýny. Přidáme cuketu nakrájenou na kolečka (mladé cuketky nemusíme ani loupat ani zbavovat vnitřku). Každé kolečko v olejové lázni pěkně promáchneme a cukety necháme aspoň hodinu odležet. Pak je naskládáme na zapékací misku, zalijeme zbytkem provoněného oleje z misky a poklademe hoblinkami sýru. Dáme péci do vyhřáté trouby asi na 15 minut. Že je hotovo poznáte podle krásné barvy cuket a vůně která prostoupí všechny místnosti v domě.
No než jsem si nachystala foťák tak už, díky mému muži, hodně koleček chybělo :) Když jsem ho vyhodila tak mi nespokojeně pomlaskával za zády, takže žádné umělecké focení se nekonalo.
Chlebík, který na fotce vidíte je ještě teplá Ciabatta (přiznávám že ze směsi z Lidlu, ale mnu upečená v kachlových kamnech ). Namočená v sosíku, který vznikne z česnekovo-rozmarýnového oleje a šťávy z cuket je úplně úžasná.

Děkuji!

14. září 2009 v 11:23 | Lenka |  Jen tak ...
Včera mě postihla nějaká šílená chřipka. A tak jsem tu seděla a depkovala si, že nestihnu všechno co jsem si předsevzala udělat do té doby než nastoupím do zaměstnání a budu muset místo: podzimního zdobení domu, malování na zeď v jídelně, nových obrázků pro holky do pokojíku, natírání židlí, sázení jahod a vybírání nové jabloně..., ležet.
Před chvilkou zazvonila naše milá paní pošťačka. S neblahou předtuchou že na posraného i hajzl spadne a ona pravděpodobně nese nějaký doporučený dopis z některého z našich "milovaných" ústavů jako finanční, sociální apod jsem šla otevřít. A čekalo mě MOC milé překvapení. Balíček od mojí virtuální kamarádky Ivy z Livingu.
Uvnitř byl dopis plný krásných a inspirujících slov a velký (kilo a čtvrt) těžký blok sýru Parmigiano-Reggiano
Sýr úžasně voní i přes obal. Teď budu mít spoustu materiálu pro vymýšlení a testování nových receptů.

Tak Ivanko moc děkuju a děkuju vám všem kteří to tu čtete a píšete mi krásné vzkazy ať už tady na blogu nebo na email.


Jsem si dovolila pár švestiček ze svojí zahrádky. Neboli jak na povidla bez míchání :)

11. září 2009 v 12:31 | Lenka |  Recepty
Tak nejdřív poopravím nadpis. Švestičky nejsou z mojí zahrádky, ale ze zahrádky mých rodičů. Protože my, i když žijeme v kraji, kde ke slušnému pozdravu nepatří klasické "Jak se ti daří?", ale "Kolik máš letos trnek?" , nemáme na zahradě švestku ani jednu. Tak tedy nezbývá než poprosit taťku, aby se vzdal kousku rodinného pokladu a přivézt si "trošku" trnek domů.
Letos je teda mimořádná úroda, tak běhěm týdne vařím už druhou dávku. A předpokládám, že se bude schylovat ještě k další.
Povidla dělám s přídavkem cukru, protože máme sladké rádi :) Lze je dělat ale i bez cukru, to nechám na vás.
Nejlepší švestky na povidla jsou údajně ty, které přešly prvním mrazíkem, potom obsahují nejvíce cukru a povidla z nich jsou ty nejlepší. No uvidíme :)
Co víme o švestkách:
Švestky mají v Čechách dlouhou tradici. Jejich sazenice sem dovezl z Francie císař Karel IV. Proto jim také Moravané dodnes říkají "kadlátky" nebo "karlátka".
Švestkové knedlíky a buchty, slivovice, povidla, kapr načerno se švestkami, sušené švestky ve slaninovém kabátku. To jsou jen jedny z mála známých receptů. Švestky lze použít do sladkých i slaných jídel, zavařit do kompotu nebo do povidel, usušit, zmrazit, destilovat a samozřejmě také konzumovat čerstvé.
Švestky nejsou příliš bohaté na vitamin C, zato v nich nacházíme zdroj vitaminů skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k "tabletě B-komplexu". Uveďme si pro příklad vitamin B12 - kobalamin, důležitý vitamin pro krvetvorbu, jeho konzumace je prevencí nebezpečné anémie. Dále např. biotin - vitamin H, který je nezbytný pro látkovou přeměnu v těle a pečuje o zdraví a krásu naší pokožky, vlasů a nehtů.
Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod., pomáhá také udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství síry a zinku.
Švestky (zejména kompotované) jsou také spolehlivé projímadlo :)
Jak si tak ležím na zahradě v trávě, testuju různé nastavení foťáku a fotím řadu švestek, zrovna kolem jede soused na traktoru a na vlečce má, kromě manželky, dcery, zetě a vnuka, naložený taky žebřík a bečky... Kampak že to asi jedou? Všichni se na mě dívají jak na exota proč se tam jako válím po zemi. Ach jo, to zas budou po vesnici řeči. Ale s fotkou jsem spokojená.
A teď k samotným povidlům
Potřebujeme:
5kg vypeckovaných švestek, nejlepší jsou ty slaďoučké, měkké
800g cukru krystal
180ml klasického 8% octa
A to je vše. Ještě teda velký kastrol. Je jedno jaký. Sama vařím v nerezu a ve smaltu (protože tak velký hrnec nemám, vařím ve dvou) Jen pokud máte smaltovaný zkontrolujte jestli není poškozený povrch.
Tak a teď postup: Vypeckované švestky dáme do hrnce. Měly by dosahovat tak maximálně do 3/4 kastrolu, aby vám neutekly z kuchyně, jako v té pohádce o Křemílovi s Vochomůrkou. Švestky zasypeme cukrem a zalijeme octem. OD TÉTO CHVÍLE SE UŽ DO NICH NESMÍ DRBNOUT! Takže opovažte se je snažit zamíchat nebo ochutnávat a pak mě nadávat, že se vám to připálilo. Popravdě řečeno nevím jak to funguje. Snad prý ten ocet udělá na povrchu hrnce nějaký film...ale nechci to tu rozebírat, prostě to FUNGUJE!
Kastrol přikryjte poklicí a nechejte stát 24 hodin (někdy nechávám i míň)
Druhý den, zatopte ve sporáku (zapalte plyn...nebo zapněte plotýnku :) ) A nechejte švestky pod poklicí tak hodinku prudčeji vařit. Potom poklici sundejte, snižte výkon na minimum (nebo, pro nás co vaříme na kachláčku, odsuňte na kraj plotny) a nechte probublávat asi 5 hodin. Mezitím máte čas na kafe se sousedkou, úklid kuchyně a umytí skleniček.
Takhle krásně to v hrnci celou dobu bublá a úžasně voní
Povidla dávám většinou do šrubovacích sklenic, které porůznu "sockuju" od všech příbuzných a kamarádů.
Po 5 hodinách máte kromě nádherně provoněného domu krásný základ na povidla. Já je mixuju ještě ponorným mixerem, aby byly hlaďoučké, ale konečná úprava je jen na vás.
Po rozmixování ještě dochutím mletou skořicí (tak necelá lžička) a tročkou rumu (asi 100ml)
Hned naleju do sklenic, které obrátím dnem vzhůru. A je hotovo!
Jsem se nemohla rozhodnout jestli sem dát skleničku na trávě nebo na šutru, tak dávám oboje :)
zdroj "poučné" části textu internet :)

Ty jsi ale šiška!

8. září 2009 v 9:16 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Začátek podzimu je to nejkrásnější období pro procházky do přírody. Konečně skončily hnusné horka a listí se začíná vybarvovat. Taky je k nalezení spousta věcí vhodných k dekoracím. A protože šípky ani ostatní bobule se pořád ještě vybarvují tak jsem pro vás dnes vybrala šišky. Když nějakou hezkou potkáte, hned ji seberte a doma schovejte (nebo spíš vystavte). Šišky jsou hezké i jen jednoduše naskládané v košíku, nebo misce.

Můžete jimi doplnit podzimní truhlíky a aranžmá.
Prostě šišky jsou skvělým dekoračním materiálem. A až vás omrzí - jednoduše je hodíte do ohně. Zrovna tu pálím ty loňské a vařím (nejen) na nich švestkové povidla. Povidla už náherně provoněly celý dům (pominu-li tu první chvilku kdy mi utekly a musela jsem půl hodiny intenzivně větrat) a šišky v ohni krásně a romanticky praskají. Zdá se že už je tu fakt podzim.
Dávám i pár tipů na výzdobu vyloženě zimní. Prosím neťukejte si na čelo, ono si na mě vzpomenete až budete chtít dělat na Vánoce výzdobu a zjistíte, že zatímco ostatní musí kvůli šiškám nořit ruce do hromad sněhu vy si je vyndáte z košíku a můžete tvořit.

Zdroj fotografií:internet

Vzduchoprázdniny

5. září 2009 v 17:46 | Lenka |  Jen tak ...
Prší, tak si zkouším nové kousky

4TET - opravdový :)

5. září 2009 v 10:03 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
...tak jsem si na ně po dlouhé době zase oživila vzpomínky. A to díky včerejší skvělé oslavě narozenin mojí kamarádky, kde se kolem půlnoci přibližně 20 lidí v různých stupních alkoholového opojení snažilo zpívat písničky od (podle mě ) geniální vokální skupiny 4TET . No po pravdě nám šly malinko líp taneční kreace než ten zpěv a opravdu lituji sousedy, kteří to museli poslouchat.
V každém případě 4TET opravdu stojí zato. Jak poslech CD , tak naživo. Zrovna vyjíždí na turné, tak se mrkněte jestli nebudou někde blízko vás. Mě loni na předvánočním koncertu ve zlínském Městském divadle dostali a když zhasli všechny světla, pódium osvětlovala jen svíčka a zazpívali Chtíc aby spal...no i slzičku jsem zatlačila :)
V každém případě, dnes si zpívám 4TET od rána sousedi, nesousedi . Zrovna teď to je Robinson.

A tady je ukázka z Adams Family a jejich skvělého vokálního i kostýmního zpracování.

A ještě můj nejoblíbenější 4teťák a skvělý Dušan Kolár a jeho "Modrá zmrzlina"

A nádherný hlas Davida Uličníka. Při této písničce doslova běží mráz po zádech. Jen to není moc kvalitní nahrávka :(

To už sice není 4TET, ale nemůžu si pomoct! Tady je předchozí písnička v originále v mojí milované francouzštině - Vivre pour le meilleur od skvělého Johnnyho Hallydaye. FAKT STOJÍ ZA TO JI POSLECHNOUT!


První školní den

3. září 2009 v 11:22 | Lenka |  Jen tak ...
Po dlouhé době jsem si zase trošku pohrála s grafikou :)

První školní krůčky

3. září 2009 v 7:10 | Lenka |  Jen tak ...
Tak už máme doma prvňáčka. O víkendu se úžasně rozloučila s prázdninami. Nejdřív v pátek u nás hasiči uspořádali úžasné sportovní odpoledne, kde si děti mohli zasoutěžit v disciplínách týkajících se nejen hasičského sportu. Nakonec i ti nejmenší si vyzkoušeli kompletní útok i s vodou. No ještě že jsme měli náhradní oblečení.
Markétka teď sebejistě prohlašuje "chci být požárníkem"

V neděli, bylo rozloučení s prázdninami, které pořádal folklorní soubor Fěrtůšek, ve znamení koní. Svezli se všichni od nejmenších po největší.
A konečně se Markétka dočkala prvního školního dne. V první lavici se svým věrným druhem Matýskem už vymýšleli jakéže rošťárny tam asi budou provádět.
Pak je čekalo pasování do řádu školního, spousta dárečků od paní učitelky.
Tisková konference pro regionální televizi. Reportáž z prvního dne můžete vidět tady na RTA.
A pro první den mohli jít domů. Na fotce nebrečí, jak by se mohlo zdát, ale při odchodu ze školy je jen oslnilo sluníčko.
Tak snad bude celá školní docházka stejně pohodová jako první den . I když nevím, už včera přiběhla ze školy a jedním dechem mi sdělila "Ahoj, dnes jsem byla v ředitelně" Na moji, z její strany nečekanou , reakci co že provedla, udiveně sdělila, že tam byla celá třída za odměnu. Úplně jsem si oddechla. Zrovna pár minut předtím mi totiž psala kamarádka, že jejich Pepík se krásně zapsal druhý den tím, že pokousal spolužáka (na obranu Pepíka on mu předtím zkroutil ruku ) Tak snad nás podobné událosi nečekají a Markétka bude ve škole celý tatínek :)

Dýňové koláčky

2. září 2009 v 8:36 | Lenka |  Recepty
Šťavnaté oranžové bábovičky s polevou ze zakysané smetany a nektarinek nikdy nezklamou :)
Suroviny jsou na 12 kousků. Hodně se mě ptáte na formu na mufiny, tak tedy vězte že péci je můžete i na plechu přímo v papírových košíčcích (seženete v každém papírnictví nebo marketu), jen je lepší dát dva košíčky do sebe, aby se váhou těsta nerozjely. Sama používám úplně obyčejnou formu z IKEA (cenově kolem 150kč) a dovnitř - protože jsem od přírody líná a nechce se mi forma vymazávat ani umývat - dávám košíčky. Mají tu výhodu že pak bábovičky krásně vyndám z formy ven, vypadají hezky na talířku a dobře se drží v ruce.
Potřebujeme:
200g dýně hokaido
200g cukru - nejlepší by bylo použít hnědý, ale krupice postačí)
150g mouky (já dala napůl celozrnou a napůl hladkou, jakože aby to bylo zdravější)
2 lžičky prášku do pečiva
špetička soli
80ml rostlinného oleje
2 vejce
půl lžičky skořice
hrst sekaných ořechů
Omytou, dužiny zbavenou a nakrájenou dýni dáme do robotu se sekacími noži a rozmixujeme. Pokud nemáte robot nastrouhejte ji na jemno. Přidáme ostatní ingredience kromě ořechů a pustíme robot asi na 2 minutky, aby se těsto hezky promíchalo. Na závěr přidáme ořechy.
Těsto dáme do formiček, které plníme jen tak do 3/4 velikosti, protože koláčky krásně vyskočí.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C asi 20 minut.
Po vychladnutí můžeme zdobit polevou, kterou si vyrobíme smícháním zakysané smetany, moučkového cukru a na jemno nasekaných nektarinek (ty můžete samozřejmě nahradit jiným ovocem. Určitě by byly skvelé borůvky, nebo kompotované mandarinky). Poměry cukru a smetany nechám na vás podle toho jak moc máte rádi sladké :) Já dala tak půl kelímku zakysané smetany, lžíci cukru a půl nektarinky.
Polevu dáme lžící na koláčky a navrch ještě ozdobíme troškou nektarinek a já jsem pro oko a vůni posypala malinko i sušenou levandulí.