Jsem si dovolila pár švestiček ze svojí zahrádky. Neboli jak na povidla bez míchání :)

11. září 2009 v 12:31 | Lenka |  Recepty
Tak nejdřív poopravím nadpis. Švestičky nejsou z mojí zahrádky, ale ze zahrádky mých rodičů. Protože my, i když žijeme v kraji, kde ke slušnému pozdravu nepatří klasické "Jak se ti daří?", ale "Kolik máš letos trnek?" , nemáme na zahradě švestku ani jednu. Tak tedy nezbývá než poprosit taťku, aby se vzdal kousku rodinného pokladu a přivézt si "trošku" trnek domů.
Letos je teda mimořádná úroda, tak běhěm týdne vařím už druhou dávku. A předpokládám, že se bude schylovat ještě k další.
Povidla dělám s přídavkem cukru, protože máme sladké rádi :) Lze je dělat ale i bez cukru, to nechám na vás.
Nejlepší švestky na povidla jsou údajně ty, které přešly prvním mrazíkem, potom obsahují nejvíce cukru a povidla z nich jsou ty nejlepší. No uvidíme :)
Co víme o švestkách:
Švestky mají v Čechách dlouhou tradici. Jejich sazenice sem dovezl z Francie císař Karel IV. Proto jim také Moravané dodnes říkají "kadlátky" nebo "karlátka".
Švestkové knedlíky a buchty, slivovice, povidla, kapr načerno se švestkami, sušené švestky ve slaninovém kabátku. To jsou jen jedny z mála známých receptů. Švestky lze použít do sladkých i slaných jídel, zavařit do kompotu nebo do povidel, usušit, zmrazit, destilovat a samozřejmě také konzumovat čerstvé.
Švestky nejsou příliš bohaté na vitamin C, zato v nich nacházíme zdroj vitaminů skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k "tabletě B-komplexu". Uveďme si pro příklad vitamin B12 - kobalamin, důležitý vitamin pro krvetvorbu, jeho konzumace je prevencí nebezpečné anémie. Dále např. biotin - vitamin H, který je nezbytný pro látkovou přeměnu v těle a pečuje o zdraví a krásu naší pokožky, vlasů a nehtů.
Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod., pomáhá také udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství síry a zinku.
Švestky (zejména kompotované) jsou také spolehlivé projímadlo :)
Jak si tak ležím na zahradě v trávě, testuju různé nastavení foťáku a fotím řadu švestek, zrovna kolem jede soused na traktoru a na vlečce má, kromě manželky, dcery, zetě a vnuka, naložený taky žebřík a bečky... Kampak že to asi jedou? Všichni se na mě dívají jak na exota proč se tam jako válím po zemi. Ach jo, to zas budou po vesnici řeči. Ale s fotkou jsem spokojená.
A teď k samotným povidlům
Potřebujeme:
5kg vypeckovaných švestek, nejlepší jsou ty slaďoučké, měkké
800g cukru krystal
180ml klasického 8% octa
A to je vše. Ještě teda velký kastrol. Je jedno jaký. Sama vařím v nerezu a ve smaltu (protože tak velký hrnec nemám, vařím ve dvou) Jen pokud máte smaltovaný zkontrolujte jestli není poškozený povrch.
Tak a teď postup: Vypeckované švestky dáme do hrnce. Měly by dosahovat tak maximálně do 3/4 kastrolu, aby vám neutekly z kuchyně, jako v té pohádce o Křemílovi s Vochomůrkou. Švestky zasypeme cukrem a zalijeme octem. OD TÉTO CHVÍLE SE UŽ DO NICH NESMÍ DRBNOUT! Takže opovažte se je snažit zamíchat nebo ochutnávat a pak mě nadávat, že se vám to připálilo. Popravdě řečeno nevím jak to funguje. Snad prý ten ocet udělá na povrchu hrnce nějaký film...ale nechci to tu rozebírat, prostě to FUNGUJE!
Kastrol přikryjte poklicí a nechejte stát 24 hodin (někdy nechávám i míň)
Druhý den, zatopte ve sporáku (zapalte plyn...nebo zapněte plotýnku :) ) A nechejte švestky pod poklicí tak hodinku prudčeji vařit. Potom poklici sundejte, snižte výkon na minimum (nebo, pro nás co vaříme na kachláčku, odsuňte na kraj plotny) a nechte probublávat asi 5 hodin. Mezitím máte čas na kafe se sousedkou, úklid kuchyně a umytí skleniček.
Takhle krásně to v hrnci celou dobu bublá a úžasně voní
Povidla dávám většinou do šrubovacích sklenic, které porůznu "sockuju" od všech příbuzných a kamarádů.
Po 5 hodinách máte kromě nádherně provoněného domu krásný základ na povidla. Já je mixuju ještě ponorným mixerem, aby byly hlaďoučké, ale konečná úprava je jen na vás.
Po rozmixování ještě dochutím mletou skořicí (tak necelá lžička) a tročkou rumu (asi 100ml)
Hned naleju do sklenic, které obrátím dnem vzhůru. A je hotovo!
Jsem se nemohla rozhodnout jestli sem dát skleničku na trávě nebo na šutru, tak dávám oboje :)
zdroj "poučné" části textu internet :)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Irís Irís | Web | 11. září 2009 v 12:46 | Reagovat

Teda Leni, nádherné povídání a zpracování receptu, u nás švestičky - bohužel - nikdo nemusí, ale tohle vypadá moc lákavě,...TLESKÁÁÁÁMMMM...

2 Lucka B. Lucka B. | Web | 11. září 2009 v 13:45 | Reagovat

Tak "trnek" máme letos požehnaně, dalo by se říct, že jsme švestkoví magnáti:-) A přestože známé zásobujeme po bednách, stromy se pořád prohýbají. V pondělí začnu dělat povidla - tentokrát vyzkouším tvůj recept, naštěstí naši kluci mají ze všeho nejraději povidlové buchty, tak pro ta kila povidel bude zajištěn odbyt:-)

3 Lenka Lenka | Web | 11. září 2009 v 13:53 | Reagovat

Iris: švestky v žádné podobě nemusíte? To je zvláštní. Švestky přece mají mnoho tváří :D i kapalné apod...

LuckoB: u nás taky vedou honzovy buchty s povidly! Mňam

4 Davidovka Davidovka | E-mail | 11. září 2009 v 14:03 | Reagovat

Skvělej recept, nádherná práce se slovíčkama, popis o švestkách jak z encyklopedie.

Skláním svůj starý hřbet jako poklonu k Vašim stránkám. Pěkné, jen tak dál

5 Lenka Lenka | Web | 11. září 2009 v 14:17 | Reagovat

Davidovko, hmmm on ten popis v podstatě z encyklopedie je :) psala jsem dole že zdroj těch informací  o vitamínech apod je internet :D

6 Blanka Blanka | Web | 11. září 2009 v 14:49 | Reagovat

Ahoj Lenko.Máš to hezky napsané i nafocené.Já teda povidla moc nemusím,ale buchtu se švestkama,nebo švestkový kompot to můžu

7 Irís Irís | Web | 11. září 2009 v 17:11 | Reagovat

Leni, to je sice pravda, ale třeba já jsem abstinent z 99,999%, takže trnkovici neee (ale mám doma jednu schovanou, dostali jsme jí darem při narození princezny, otevřeme v den jejích 18tin. Papa a těším se na další recepty. Pride

8 Papaja Papaja | Web | 11. září 2009 v 20:30 | Reagovat

Moc krásné švestkové zátiší. Vždy, když babi dělala koláčky, první jsem brala tvarohové a hned další povidlové. A buchty s povidly jsou můj jasný favorit! O slivovičce na vandru, když člověka ráno probudí zvědaví zajíci, ani nemluvím :-)
P.

9 Catja Catja | Web | 12. září 2009 v 23:47 | Reagovat

Ahoj Leni, teda díky-konečně vím, proč jim tady neříkají trnky (jako u nás na severu :-)...), ale kadlátky!
Jinak já mám nejradši trnkový koláč s posypkou, u přítele vede slivovice :-)

10 Jana Jana | Web | 13. září 2009 v 22:19 | Reagovat

Věčná škoda, že sousedé nejezdí na traktoru taky s foťákem - chybí mi tu dokumentační fotka autorky ležící v trávě a zaostřující kadlátky. :-) Fotky jsou opět moc povedené. Jinak u nás se neříká ta povidla, ale to povidlí. A tu trochu povidlí, co sníme na buchtě zvané povidloň, si klidně koupím. :-)

11 Ovi Ovi | 14. září 2009 v 5:31 | Reagovat

Zdravím paní Lenku a všechny podobně postižené, co rády (i rádi) připravují všechny ty dobroty!

K tomu octu a záhadě, že se to nepřipálí - pokud jste třeba někdy četli Káju Maříka, tak tam malý školák Kája učil paní řídící (jak to viděl u své maminky) "smažit" respektive v tomto případě spíš péct tuším lívance nikoliv na oleji nebo sádle apod., ale na octě. Jestli si tu pasáž dobře pamatuju, stačilo prý pouze napoprvé vytřít lívanečník něčím mastným (snad pouze špekem?) a pak už vždycky jenom mašlovačkou šup do octa a lít těsto... A paní řídící to pak komentovala tak, že se ještě naučí šetřit a že se to kupodivu nepřipalovalo ani to nebylo nakyslé, akorát že se ty lívance neleskly tak jako kdyby byly smaženy na oleji, ale chutné že byly stejně... Tož tak :-)

12 Lucka B. Lucka B. | Web | 14. září 2009 v 9:56 | Reagovat

Já jsem si v souvislosti s rodinou na traktoru vzpomněla na Slavnosti sněženek:-)... http://www.youtube.com/watch?v=mg3m_n9AoJA

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama