Hruškovo-jablečný koláč - fakt echt podzimní!

17. října 2009 v 6:10 | Lenka |  Recepty
Dlouho jsme přemýšlela jak všechny svoje oblíbené podzimní chutě "nacpat" do jednoho koláče. Nakonec jsem došla k této variantě , která voní skořicí , oříšky a karamelem. Najdete v něm jablíčka i hrušky... Prostě všechno o čem v těchto chladných dnech sníte , že sníte. Základní myšlenka pochází z koláče Tarte Tatin, použité těsto je inspirované jednou krásnou selkou z Jedovar
Potřebujeme:
4-5 hrušek
trošku cukru
4 vejce
200 g cukru krupice
220 g kvalitního oleje
240 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
trošku skořice
hrst nahrubo nasekaných ořechů
4 jablka
Nejdřív si připravíme formu. Použila jsem pekáč z varného skla , ale dá se použít jaký se zlíbí vám. Formu na dně vyložíme pečícím papírem , posypeme troškou cukru a poklademe hruškama , které jsme oloupali a nakrájeli na plátky. Šťáva z hrušek s cukrem krásně karamelizuje, tak na povrchu vytvoří krásně voňavé a sladce chutnající ostrůvky.
Těsto připravíme ideálně za použití robotu , případně intenzivního vlastnoručního míchání. Nejdřív vyšleháme spolu vejce , cukr a olej , přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a troškou skořice. Zase intenzivní míchání a na závěr zlehka přidáme ořechy a oloupané , na menší kostky nakrájené , jablíčka.
Těsto vylejeme do formy na naskládané hrušky a dáme péct na 180°C.Propečenost testujeme zapíchnutou špejlí.
Po upečení necháme chvilku vychládnout a poté překlopíme na talíř a odstraníme pečící papír.
Taktovýto koláč bude ozdobou vašeho podzimního stolu. Pokud jste ale nenasytní jako já a potřebujete "ještě něco", tak ho můžete polít karamelovou polevou , kterou vyrobíte jednoduše tak, že necháte na pánvi rozpustit cukr v trošce vody a bez míchání zahříváte až má krásně jantarovou barvu, pak přidáte trošku smetany a za stálého míchání chvilku počkáte až se oboje spojí v krásně hladkou, lesklou a voňavou polevu. Při výrobě karamelu pozor. Je příšerně horký!!!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Blanka Blanka | Web | 17. října 2009 v 20:36 | Reagovat

No vypadá ,že to bude mooooc dobré

2 Renata Renata | 18. října 2009 v 18:15 | Reagovat

Koláč jsem teď upekla a jen se po něm zaprášilo:-) Dala jsem jen míň cukru, protože hrušky byly hodně sladké. No ale s tou polevou je koláč luxusní podzimový, mňam!

3 bookcase bookcase | Web | 19. října 2009 v 10:55 | Reagovat

Vypadá to skvěle..a moje oblíbené ingredience, budu muset vyzkoušet, mňam

4 Bali Bali | Web | 19. října 2009 v 15:15 | Reagovat

Zítra nemám do čeho píchnout, tak upíchnu tento koláč ;-)

5 Bali Bali | Web | 20. října 2009 v 14:36 | Reagovat

Dobrá buchta.Lehce jsem si ale rcp pozměnila. Dala jsem jen hrušky, místo ořechů mandlové lupínky a drcenou čokoládu. A zatím je bez polevy, asi jen ušlehám šlehačku. Chutná i jen tak ;-)
Dík za inspiraci. D

6 Lenka Lenka | 20. října 2009 v 16:58 | Reagovat

[5]: Bali, o inspiraci to taky je :D

[3]: bookcase: vyzkoušej, fakt stojí zato,vydrží dlouho krásně vláčný

[2]: Renato,to jsem ráda že vám chutnalo

7 Kejt Kejt | Web | 20. října 2009 v 22:43 | Reagovat

Vypadá krásně!!!K

8 Lucka B. Lucka B. | Web | 16. listopadu 2009 v 17:51 | Reagovat

Lenko, právě jsem ho dopekla a už také ochutnala... a je fantastický!:-) Děkuji za recept.

9 Bali Bali | Web | 26. listopadu 2009 v 13:19 | Reagovat

Jdu na něj opět zítra ;-)

10 Bali Bali | Web | 27. listopadu 2009 v 10:23 | Reagovat

Upečeno. Když budu mít čas, tak udělám i ten smetanový karamel. Zatím na kuk zde: http://olivovakucharka.webgarden.cz/image/15463119
V srdíčkách to koláči sluší ;-)

11 Marika Marika | 22. září 2010 v 4:52 | Reagovat

Už dávnejšie sa mi zapáčil tento recept. Teraz, keď je sezóna, som si naň spomenula. Ale neviem sa rozhodnúť, do akej veľkej formy. Do veľkého hlbokého koláčového plechu je to asi málo... Tak do polovičného?

12 ChambersRENA32 ChambersRENA32 | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 5:24 | Reagovat

If you're in a not good position and have no money to get out from that point, you will require to take the <a href="http://goodfinance-blog.com">loans</a>. Just because that should help you emphatically. I get consolidation loans every single year and feel fine because of that.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama