Únor 2010

Jako Alenka!

22. února 2010 v 3:38 | Lenka |  Jen tak ...
Od malička mám moc ráda Alenku v říši divů. A po jejím vzoru jsem se rozhodla sledovat bílého králíka a zjistit kam až ta hluboká nora vede.
Sice nepředpokládám, že ve své nové práci potkám někoho natolik potrhlého jako mého milovaného Kloboučníka - i když člověk nikdy neví na koho narazí :). V každém případě doufám, že i pro mě , stejně jako pro Alenku to bude krok správným směrem. A i když budu určitě občas stát se stejně vykulenýma očima jako ona , všechno dobře dopadne. Jen se ještě rozhodnout kterým se dát směrem. Jestli po snazší , vyšlapané cestičce , nebo vykročit do neznáma , kde by to ale mohlo být mnohem zajímevější. Ach jo, to jsou zase dilemata hodná pár bezesných nocí!
Mimochodem. Nezapomeňte si na Alenku zajít v březnu do kina. Určitě to bude skvělý zážitek!

Pomáhat a chránit

20. února 2010 v 18:04 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Tento víkend ve zlínském OC Zlaté jablko probíhá jedinečná přehlídka Policie. K vidění je výzbroj a výstroj policejních jednotek, kterou si stejně jako střelbu na laserové střelnici mohou návštěvníci také sami vyzkoušet.
Nechybí ani kriminalistická metoda daktyloskopie. Při ukázce této druhé nejstarší metody pro identifikaci osob si zájemci mohou nechat sejmout otisky prstů a nahlédnout do daktyloskopického kufříku.
Něco ze svého výcviku předvádí i čtyřnozí pomocníci policie pod vedením policejních psovodů.
Děti i zapálení dospělí si můžou vyzkoušet policejní motorku i auto

Hovězí po burgundsku neboli Boeuf bourguignon

20. února 2010 v 14:14 | Lenka |  Recepty
Od doby kdy jsem poprvé viděla film Julie a Julia mě neustále pronásleduje pocit, že v kuchyni prostě nic neznamenám dokud jsem neuvařila Boeuf bourguignon, tedy jedno z nejznámějších francouzských jídel.
Přiznávám, že vzhledem k zásadním nedostatkům v zásobárnách mé kuchyně nepoužila jsem všechny ingredience co bych podle Julie Child správně měla použít a přípravu jsem taky mírně upravila dle svého. Přesto byl výsledek dokonalý i moji největší kritici jídla (moje děti) ho pozřely pro změnu bez obvyklého "blééé, co to zas je"
Během vaření se domem nesla tak skvělá vůně že jsem ani na okamžik nezalitovala brodění se sněhem a hrabání v záhonku, abych získala snítku čerstvého tymiánu.
Tak jakže jsem to udělala:
Potřebujeme:
500g hovězího masa já použila nízký roštěnec, který mi podstrčily protekčně holky v mém oblíbeném řeznictví, ale můžete použít i hovězí přední, nebo kližku - dlouhým dušením krásně změkne.
100g anglické slaniny vcelku
velkou cibuli
2 mrkve
2 lžičky rajčatového protlaku
1 bobkový list
snítku tymiánu
snítku rozmarýny
sůl
pepř
300ml těžkého červeného vína
trochu portského
Nejdříve nakrájíme anglickou na větší kostky, maso na kostky asi 5 cm, cibuli půlkolečka a mrkev na kolečka. Každý kousek masa pečlivě osušte papírovou utěrkou. Na oleji osmažíme slaninu dohněda. Vyndáme ji a na vysmaženém tuku osmahneme dohněda kousky masa. Musí se dělat jen v jedné vrstvě! Ty také vyndáme a osmahneme cibuli a mrkev. Dáme zpět maso se slaninou , přidáme koření a bylinky, protlak a vše zalejeme vínem a portským. Přidáme trochu vody (nebo ještě lépe hovězího vývaru, pokud někdo máte) a necháme pomalu dusit asi 2,5 hodiny.
Můžete dusit zakryté poklicí v hrnci na plotně, nebo v troubě. Podáváme s čerstvou bagetou.

Jarně-zimní deko - víc než trošku modřencové

19. února 2010 v 3:49 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Jaro dávám záměrně na první místo, i když za okny je ještě sníh a já tu sedím s chřipkou uprostřed noci u PC a moc pozitivní vyhlídky do nového dne teda nemám. Přesto se snažím zapátrat v archvi a na netu a kus jara si sem prostě přitáhnout.
Jako první mi zvedlo náladu úžasné zpracování Stand by me v podání Two voices

A teď už nějaké ty jarní dekorace. Jako první je inspirace na nádherně prostřený stůl.

Teď moje zamilované modřence

Nejčokoládovější čokoládový dort

17. února 2010 v 20:02 | Lenka |  Recepty
Když máte depku, moc starostí , nebo máte prostě jen neodolatelnou chuť na něco opravdu skvělého , Upečte si tento dort.
A protože starostí mám v poslední době hodně - natření poliček ani dřevěného stropu v koupelně halt depku nezahnalo , tak jsem musela sáhnout po něčem naprosto jistém.
Už jenom míchání té úžasné hmoty na korpus mě uklidnilo...pak ta vůně z trouby a konečně s talířkem a lžičkou u skvělého filmu...a je po depce!
Potřebujeme:
200g té nejčokoládovější čokolády co doma najdete
200g másla
320g cukru krupice
3 vejce
100g bílého jogurtu
2 lžičky rozpustné kávy + 120ml horké vody
190g hladké mouky
půl prášku do pečiva
Na potření a polevu:
malinovou nebo meruňkovou marmeládu
100g čokolády
3 lžíce smetany
Troubu rozehřejeme na 160°C. Máslo s čokoládou dáme rozpustit do mikrovlnky , kávu zalijeme horkou vodou. Smícháme spolu cukr vejce , přidáme čokoládu s máslem , kávu , jogurt a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dáme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí rozřízneme , potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.
Dobrou chuť! A já jdu umýt tu vymalovanou koupelnu :D

Masopust 2010 - Doubravy

13. února 2010 v 22:30 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Hned ráno po cestě do práce jsem potkala velký masopustní průvod.
Jak já jsem jim záviděla :) No naštěstí se budu moct vyřádit zítra na karnevalu!
Víc fotek nejdete tady

Sáňkyáda Doubravy 6.2.2010

6. února 2010 v 15:36 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
I když mám promrzlé prsty přesto mi to nedá a musím sem vložit pár fotek z dnešní Sáňkyády, kterou u nás pořádali místní hasiči. Skvělý sníh, skvělý svařák, skvělí lidi...co víc dodat :)
Nejlepší vozidlo
Největší akrobat
nejmenší akrobat
Napětí před startem
Komplet fotogalerii najdete tady

Fěrtůšek na výletě 30.1.2010

1. února 2010 v 17:56 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
V sobotu se konal výlet vskutku vydařený. Autobus plný rozverných dětí skákajících nám po hlavě a dospělých vybavených nezbytnými proprietami jako řízky, čaj a slivovice , vyrazil v přiměřeně brzkých ranních hodinách směr Moravský kras. Po miliontém dotazu " kdy už tam KONEČNĚ " budeme jsme dorazili k jeskyni Výpustek. Při prohlídce se skvělým výkladem si přišli na své hlavně kluci všeho věku.
Jeskyní komplex byl totiž dlouho dobu využívám snad při všech válkách, nejdříve jako sklad munice, poté vojenská továrna německé armády a v poslední řadě jako protiatomový kryt, kde sídlilo záložní vojenské velitelství pro oblast jižní Moravy s kapacitou pro 250 důstojníků. Přísně utajovaný objekt byl opuštěný armádou v roce 2001. Od roku 2008 je jeskyně zpřístupněna veřejnosti.
Prohlídková trasa trvala zhruba 70 minut a mimo prohlídky velitelského vojenského stanoviště a vlastní jeskynní chodby Výpustku, tak jak je opustila německá armáda v včetně zbytků podzemní kotelny, si děti zazpívali ve velkém Medvědím sále s úžasnou akustikou a viděli jsme úžasnou světelnou instalaci.
Výlet pokračoval návštěvou krásného kostela ve Křtinách.
Po cestě domů se nám naskytl pohled , na úplňkem osvícený Velký Ořechov, tak nádherný, že můj muž musel couvnout, zastavit a fotografovat.
Kompletní fotogalerii najdete tady