Hovězí po burgundsku neboli Boeuf bourguignon

20. února 2010 v 14:14 | Lenka |  Recepty
Od doby kdy jsem poprvé viděla film Julie a Julia mě neustále pronásleduje pocit, že v kuchyni prostě nic neznamenám dokud jsem neuvařila Boeuf bourguignon, tedy jedno z nejznámějších francouzských jídel.
Přiznávám, že vzhledem k zásadním nedostatkům v zásobárnách mé kuchyně nepoužila jsem všechny ingredience co bych podle Julie Child správně měla použít a přípravu jsem taky mírně upravila dle svého. Přesto byl výsledek dokonalý i moji největší kritici jídla (moje děti) ho pozřely pro změnu bez obvyklého "blééé, co to zas je"
Během vaření se domem nesla tak skvělá vůně že jsem ani na okamžik nezalitovala brodění se sněhem a hrabání v záhonku, abych získala snítku čerstvého tymiánu.
Tak jakže jsem to udělala:
Potřebujeme:
500g hovězího masa já použila nízký roštěnec, který mi podstrčily protekčně holky v mém oblíbeném řeznictví, ale můžete použít i hovězí přední, nebo kližku - dlouhým dušením krásně změkne.
100g anglické slaniny vcelku
velkou cibuli
2 mrkve
2 lžičky rajčatového protlaku
1 bobkový list
snítku tymiánu
snítku rozmarýny
sůl
pepř
300ml těžkého červeného vína
trochu portského
Nejdříve nakrájíme anglickou na větší kostky, maso na kostky asi 5 cm, cibuli půlkolečka a mrkev na kolečka. Každý kousek masa pečlivě osušte papírovou utěrkou. Na oleji osmažíme slaninu dohněda. Vyndáme ji a na vysmaženém tuku osmahneme dohněda kousky masa. Musí se dělat jen v jedné vrstvě! Ty také vyndáme a osmahneme cibuli a mrkev. Dáme zpět maso se slaninou , přidáme koření a bylinky, protlak a vše zalejeme vínem a portským. Přidáme trochu vody (nebo ještě lépe hovězího vývaru, pokud někdo máte) a necháme pomalu dusit asi 2,5 hodiny.
Můžete dusit zakryté poklicí v hrnci na plotně, nebo v troubě. Podáváme s čerstvou bagetou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama