Březen 2010

Quiche

27. března 2010 v 7:04 | Lenka |  Recepty
Skvělý a rychlý slaný koláč! Tohle je jedna z mnoha možných variant. Co dáte dovnitř je opravdu jen na vaší chuti a stavu vaší lednice. Výborná je slanina a cibule, špenát, různé kombinace bylinek a sýrů....
Tahle varianta je jedna z nejjednodušších kombinací, ale moje děti ji úplně milují.
quiche
Potřebujeme:
1 balení křehkého těsta (koupíte např v Bille už vyválené na pečícím papíře)
3 vejce
1 smetanu ke šlehání
asi 15 dkg šunky
stejné množství tvrdého sýru (obyčejná cihla)
pažitku

Těstem vyložíme koláčovou formu, dno propícháme vidličkou. Smícháme vejce se smetanou, přidáme na kostičky nakrájenou šunku a nahrubo nastrouhaný sýr a nasekanou pažitku. Směs nalejeme na těsto a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C přibližně 30 minut. Povrch koláče musí být krásně zlatavý.
quiche
Koláše s názve quich (kiš) jsou typickým francouzským (jak jinak) jídlem. Původně se koláč připravoval z chlebového těsta, které postupem času nahradilo těsto křehké. těsto. Nejznámější - Quiche lorraine ((kiš loren) - se plní slaninou, případně šunkou, vejcem a crème fraîche. Tedy lehce zakysanou smetanou krémové konzistence s vysokým obsahem tuku (u nás ji musíme nahradit nejlépe šlehačkou, 40% smetanou, nebo zakysanou smetanou).

Kuře v cibulové posteli se smetanovo - sýrovou peřinou

23. března 2010 v 19:07 | Lenka |  Recepty
Potřebujeme:
5 kuřecích stehenních řízků
2 cibule
250ml smetany
2 lžíce kečupu
sůl
150g sýra typu Eidam
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vyložíme jí pekáč. Osolené řízky osmehneme zprudka na pánvi a položíme na cibuli.
Smetanu rozmícháme s kečupem a mírně osolíme. Směsí zalijeme maso v pekáčku a dáme péci do trouby vyhřáté na 180°C na 30 minut. Poté přidáme nastouhaný sýr a pečeme dokud omáčka nezhoustne , přibližně dalších 20 minut. Podáváme s rýží.

Tip: Do smetany můžete přidat kari, nebo grilovací koření. Kečup lze vynechat, nebo nahradit hořčicí.
kuře

Velikonoce 2010

23. března 2010 v 10:31 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Tak včera jsem přece jen neodolala velikonočnímu zdobícímu šílenství. Ovšem infantilní kuřátka a miloučké zajíčky přenechávám s klidem někomu jinému.
U nás se letošní Velikonoce nesou v poněkud ujetém duchu.

77 777

17. března 2010 v 19:29 | Lenka |  Jen tak ...
777777

77 777 návštěvníků - tak to je pro mě důvod k oslavě :) Žádné velké proslovy. Prostě díky všem co sem občas nakouknou a díky všem co mi píšou krásná slova ať už sem, nebo na mail.

Jaro

Domácí ovocná zmrzlina od rybáře - další letní lákadlo

14. března 2010 v 8:23 | Lenka |  Recepty
Za okny stále padá sníh , ale já nemůžu děti (ani sebe) odtrhnout od skvělé domácí zmrzliny. Taktak jsem uchránila 3 lžíce na focení.
Recept na zmrzlinu dostal můj taťka kdysi když byl s bráchou poprvé na rybách. Bohužel se jim nic nepodařilo ulovit, tak šli zkroušeně domů a potkali "kouzelného" dědu Kaňovského , který jejich ůúspěch" komentoval slovy "počkajte ogaři - to by nešlo, abyste nic nedonésli, to vás vaša příště už nepustí" Řekl jim že chytil ráno krásného kapra a že jim ho dá. Tak se vypravili k nim do domečku. Bohužel babi Kaňovská už mezitím kapra naporcovala a zmrazila. Takže tenkrát taťka přinesl mraženého kapra a navíc tento skvělý recept na zmrzlinu.
Potřebujeme:
4 vejce (určitě z prověřeného domácího chovu, protože nebudou tepelně upravené)
5 lžic cukru krupice
vanilkový cukr (já používám na špičku nože mletou vanilku z Oxalisu)
250 ml smetany ke šlehání
a příchuť zmrzliny podle toho co máte rádi
Šleháme vejce s cukrem a vanilkou dokud se cukr úplně netozpustní. Pak ušleháme zvlášť šlehačku do krémova. Neměla by být úplně tuhá aby zmrzka měla tu správnou konzistenci. Šlehačku přidáme k vaječné směsi a promícháme. Přidáme ovoce, zamícháme a dáme asi na 4 hodinky do mrazáku. Doporučuju směs občas promíchat.
Příchuti si můžete vybrat jaké se vám zlíbí. Skvělá je káva (jak jinak), čokoláda, nebo klidně nechejte jen vanilkovou. Ovoce doporučuju částečně rozmixovat případně rozmačkat vidličkou.
Teď zrovna se chystám na odvážnou variantu zmrzliny se "slaným" karamelem. Snad to bude stát zato.
A teď vrchol receptu - foto. Začínám se více zajímat o foodstyling a teď jsem si fakt vyhrála. Naštěstí mám skvělého muže - amatérského fotografa co mi občas i poradí jak co mám nastavit a kde co mám zmáčknout. Takže moje dnešní vrcholné dílo:

Plnou parou vpřed!

10. března 2010 v 21:25 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Dost už bylo zimy. Ode dneška ladím do léta a to po námořnicku. Doma teda asi moc ne, ale letošní terasa bude rozhodně v námořnickém duchu. Zatím teda sbírám infspirace a snažím se nevidět ten bordel co na terase a v jejím okolí je. To mi teda jde poměrně dobře vzhledem k tomu že odcházím z domu téměř za tmy a přicházím taktéž za tmy.
Tak a teď pár obrázků.
Hodně inspirace najdete u Karny v Norsku, koupili a rekonstruovali domek u moře. Doslova nádhera! Karnas hus.
Nejen doplňky do domu a zahrady ale i na úžasné oblečení (jen kdyby sakra nebylo tak drahé!!!) je na stránkách Gant.
A hodně se dá najít i v Lexingtonu.
Tak v létě u nás!
Jo a abych nezapoměla. Stylové zakončení: Beatles a jejich "Ja pastrójim žoltyj parachod"





Moje první tažení s tajine - hovězí na marocký způsob

8. března 2010 v 18:40 | Lenka |  Recepty
Tak nejdřív co to tajine (čti tažin) vlastně je. Slovo tajine má svůj původ v arabštině, ale v celé severní Africe se používá také výraz tangia, tagine i tažín. Významy se občas rozcházejí, ale všeobecně se má za to, že tajine je speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou. Používá se na přípravu pomalu dušených pokrmů. A dle jednotlivých národů i oblastí se pak rozlišuje název tohoto pokrmu - tajine z Maroka, Alžíru nebo Tunisu. Nabízí se tak hodně pestrá a variabilní řada chuťově odlišných dušených pokrmů z různých regionů, což je pro gurmány opravdu zajímavé.
Hrnec tajine se skládá se ze dvou částí - základu o kruhovém průměru s nízkými hranami a velké poklice kónického tvaru. Právě tvar poklice napomáhá cirkulaci páry uvnitř hrnce a její kondenzace na dně. Hrnec tajine se nejlépe hodí na pozvolné dušení, lze jej využít nejen k přípravě orientálních pokrmů, ale i třeba na rizoto. To vše s minimální spotřebou oleje.
Hrnec od Emile Henry mě půjčila na vyzkoušení moje nová kolegyně Marta. Jejímu popisu jak v něm vaří prostě nešlo odolat a musela jsem vyzkoušet.
Jako první jsem se rozhodla pro tajine z dlouze dušeného hovězího improvizované marockou kuchyní.
Potřebujeme:
hovězí maso
větší cibuli
3 mrkve
pórek
3 stroužky česneku
1 plechovku rajčat
sušené ovoce (použila jsem švestky, hrušky a brusinky)
koření tandori masala
sůl
tyčinku skořice

Tajine postavíme na sporák. Na trošce oleje osmahneme cibulku a česnek, pak přidáme maso, okořeníme, osolíme a dáme zeleninu a rajčata. Přilejeme trošku vody, zakryjeme pokličkou a jdeme si na 3 hodiny dělat něco jiného :)
Samozřejme po chvilkách kontrolujeme stav tekutiny případně přilejeme trošku vody.
Tentokrát jsem podávala maso s kuskusem , ale myslím, že lepší by to bylo s arabským chlebem.
Zítra bude druhé tažení (tajení) - tentorkát kuřecí.