Moje první tažení s tajine - hovězí na marocký způsob

8. března 2010 v 18:40 | Lenka |  Recepty
Tak nejdřív co to tajine (čti tažin) vlastně je. Slovo tajine má svůj původ v arabštině, ale v celé severní Africe se používá také výraz tangia, tagine i tažín. Významy se občas rozcházejí, ale všeobecně se má za to, že tajine je speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou. Používá se na přípravu pomalu dušených pokrmů. A dle jednotlivých národů i oblastí se pak rozlišuje název tohoto pokrmu - tajine z Maroka, Alžíru nebo Tunisu. Nabízí se tak hodně pestrá a variabilní řada chuťově odlišných dušených pokrmů z různých regionů, což je pro gurmány opravdu zajímavé.
Hrnec tajine se skládá se ze dvou částí - základu o kruhovém průměru s nízkými hranami a velké poklice kónického tvaru. Právě tvar poklice napomáhá cirkulaci páry uvnitř hrnce a její kondenzace na dně. Hrnec tajine se nejlépe hodí na pozvolné dušení, lze jej využít nejen k přípravě orientálních pokrmů, ale i třeba na rizoto. To vše s minimální spotřebou oleje.
Hrnec od Emile Henry mě půjčila na vyzkoušení moje nová kolegyně Marta. Jejímu popisu jak v něm vaří prostě nešlo odolat a musela jsem vyzkoušet.
Jako první jsem se rozhodla pro tajine z dlouze dušeného hovězího improvizované marockou kuchyní.
Potřebujeme:
hovězí maso
větší cibuli
3 mrkve
pórek
3 stroužky česneku
1 plechovku rajčat
sušené ovoce (použila jsem švestky, hrušky a brusinky)
koření tandori masala
sůl
tyčinku skořice

Tajine postavíme na sporák. Na trošce oleje osmahneme cibulku a česnek, pak přidáme maso, okořeníme, osolíme a dáme zeleninu a rajčata. Přilejeme trošku vody, zakryjeme pokličkou a jdeme si na 3 hodiny dělat něco jiného :)
Samozřejme po chvilkách kontrolujeme stav tekutiny případně přilejeme trošku vody.
Tentokrát jsem podávala maso s kuskusem , ale myslím, že lepší by to bylo s arabským chlebem.
Zítra bude druhé tažení (tajení) - tentorkát kuřecí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 8. března 2010 v 22:24 | Reagovat

Teda Leni, 2 dny jsi doma a takové pokusy, ale vypadá to náramně dobře. Tak mi zítra kousek toho kuřecího nechej na ochutnání, jak pojedu hlídat holky.

2 Květka Květka | E-mail | Web | 2. května 2017 v 11:50 | Reagovat

Vypadá to opravdu dobře a i když jsem čerstvě po obědě, sbíhají se mi sliny. Vypadá to, že o dnešní večeři je rozhodnuto...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama