Quiche

27. března 2010 v 7:04 | Lenka |  Recepty
Skvělý a rychlý slaný koláč! Tohle je jedna z mnoha možných variant. Co dáte dovnitř je opravdu jen na vaší chuti a stavu vaší lednice. Výborná je slanina a cibule, špenát, různé kombinace bylinek a sýrů....
Tahle varianta je jedna z nejjednodušších kombinací, ale moje děti ji úplně milují.
quiche
Potřebujeme:
1 balení křehkého těsta (koupíte např v Bille už vyválené na pečícím papíře)
3 vejce
1 smetanu ke šlehání
asi 15 dkg šunky
stejné množství tvrdého sýru (obyčejná cihla)
pažitku

Těstem vyložíme koláčovou formu, dno propícháme vidličkou. Smícháme vejce se smetanou, přidáme na kostičky nakrájenou šunku a nahrubo nastrouhaný sýr a nasekanou pažitku. Směs nalejeme na těsto a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C přibližně 30 minut. Povrch koláče musí být krásně zlatavý.
quiche
Koláše s názve quich (kiš) jsou typickým francouzským (jak jinak) jídlem. Původně se koláč připravoval z chlebového těsta, které postupem času nahradilo těsto křehké. těsto. Nejznámější - Quiche lorraine ((kiš loren) - se plní slaninou, případně šunkou, vejcem a crème fraîche. Tedy lehce zakysanou smetanou krémové konzistence s vysokým obsahem tuku (u nás ji musíme nahradit nejlépe šlehačkou, 40% smetanou, nebo zakysanou smetanou).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 27. března 2010 v 12:06 | Reagovat

A už jen sklenka červeného vína a výsledek bude dokonalý :-D. Vyválené listové těsto je skvělým pomocníkem, nejen pro tento koláč, i když Francouzi by po něm asi nesáhli. Crème fraîche se dá koupit v u nás - v prodejnách s biopotravinami (kelímek stojí kolem 25 Kč) nebo si jej můžeme vyrobit smícháním 33% smetany a zakysané smetany (nechat 1 den odstát v ledničce). Běžně k dostání je u našich sousedů (jak v Německu, tak v Rakousku).
PS: musím pochválit velmi lákavé fotografie :-).

2 Lenka Lenka | 27. března 2010 v 13:07 | Reagovat

coco-choc: Vyválené těsto jsem použila křehké. Listové mě na slané koláče moc nechutná. Co jsem ho objevila, tak už si svoje křehké těsto dělám málo. Snad jen na citronový koláč a někdy ani to ne :D
Creme fraice si vyrábím smícháním jednoho dílu smetany ke šlehání a jednoho dílu kyšky.Přijde mi lehčí než ten se zakysankou.

3 světlana světlana | 27. března 2010 v 19:29 | Reagovat

Krásné, úplně se mi sbíhají sliny, kde ty na takové dobrůtky chodíš? Po dnešní práci na zahradě bych si hned kousek dala, a to červené víno ... jo jo, dík za inspiraci, sice křehké těsto neznám, ale asi to někdy zkusím. PS: Krásné jaro

4 Papaja Papaja | Web | 27. března 2010 v 22:35 | Reagovat

Koupené vyválené křehké těsto je skvělý pomocník. Ale čas od času je fajn si vyrobit domácí křehké těsto. Slané koláče jsou bezvadný způsob spotřeby "oblíbeného". Zkoušela jsem mnoho druhů créme fraiche: německou, rakouskou, doma vyrobenou. Ale musím přiznat, že tu francouzskou nenahradí nic. Ta by se dala krájet nožem :-(
Máš moc krásné fotky
P.

5 Mokopa Mokopa | E-mail | Web | 30. března 2010 v 17:17 | Reagovat

Dělám tento koláč se slaninou a cibulí či pórkem na kynutém těstě už několik let a když ho někam donesu nezbyde nic :o))Takže výborná záležitost k vínu i pivu...mám ho z loňského roku také na blogu ;o)) Krásné jarní dny

6 safrysek safrysek | 1. dubna 2010 v 8:36 | Reagovat

Tak jsem vyzkoušela a rodinka byla nadšená! Děkuji za recepísek :o))))

7 Riante Riante | Web | 7. dubna 2010 v 21:16 | Reagovat

Vypadá to dobře, vyzkouším.

8 MartinaHome MartinaHome | 8. dubna 2010 v 12:04 | Reagovat

páááni, vypadá božsky! Děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším :o) Krásné jaro, Martina

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama