Chléb s máslem a se solí!

20. dubna 2010 v 13:17 | Lenka |  Recepty
Zkrátka v jednoduchosti je krása. Tentokrát ale nepůjde o pečení chleba, ani o stloukání másla (vida to jsem vlastně zatím ještě nezkusila:) ) Tentokráte půjde o sůl. Obyčejně neobyčejnou sůl.
Fleur de sel
Sůl dostala již ve starověku přezdívku bílé zlato, protože byla tenkrát velice drahá. Nejen vzácnost této životně nutné suroviny, nýbrž také i nebezpečnost při jejím dobývání dělala sůl vzácnou, jako bylo zlato. Dnes už se nad solí zdá se nikdo ani nezamýšlí. Prostě vezme někde v Kauflandu sáček za 5káčé a tradá s ním do vozíku a následně do jídla.
Sama používám nejčastěji do vaření  Alpskou sůl. K dochucení hotových jídel sůl himalájskou od Antonína.
Dnes jsem ale poprvé ochutnala něco jedinečného. Od úžasné ženské - autorky (nejen) Olivové kuchařky Dáši Derré mi přišel balíček a v něm (mimo jiné) Fleur de Sel z Camargue.
Fleur de Sel -  z francouzštiny přeloženo jako solná květina. A co že to je?
Fleur de sel
Je označována také jako "královna solí" nebo jako"kaviár mezi solemi", vzniká velmi zřídka, sklízí se ručně a k její získání je potřeba kromě zkušeností, neustálého pozorování, trpělivosti a citlivých rukou zvláštní souhru slunce, větru a vody: pouze při současném působení ranního oparu, lehkého větru a horkého slunce se tvoří na povrchu malých pánví tenké vrstvy krystalů soli, které jsou velmi křehké jako tenká vrstva ledu. Tyto podmínky nejsou každý den, což také umocňuje vzácnost této soli. Poté se pomocí speciálního nástroje Fleur de Sel velmi opatrně odebere a suší se ve velkých koších na slunci. Takto získaná sůl je nejen gumránským požitkem, především je však nesmírně zdravá a chutná.
A tady je detail krystalků, který dle mé představy přesně zvěčnil Zdeňa.
Fleur de sel
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 primula primula | Web | 21. dubna 2010 v 6:51 | Reagovat

Také znám tuto sůl a nemohu si ji vynachválit. A co sis ještě koupila? Také se chystám nakupovat.

2 Lenka Lenka | Web | 21. dubna 2010 v 6:57 | Reagovat

Koupila jsem ještě fíkovou marmeládu. Taky je úžasná, zkoušela jsem zatím jen na chleba, ale myslím, že bude skvělá i jako součást dipu např k uzenému masu apod.A pak mi ještě Dáša přivezla 2 dijonské hořčice. Ale ty jsou ještě neotestované :)

3 Bali Bali | Web | 21. dubna 2010 v 7:35 | Reagovat

A taky kachní paštiku s jablky! Nezatloukej ;-)

4 Veronika Veronika | 21. dubna 2010 v 9:35 | Reagovat

Tak děkuji za tip :-) už mám sůl objednanou..i s dalšíma věcma :-) jinak fíková marmeláda je výborná na tmavém chlebu s plátky brie...mňam :-)

5 Kejt Kejt | E-mail | Web | 21. dubna 2010 v 11:55 | Reagovat

Nádherné čtení!! Moc děkuji, rozšířil mi krásně obzory :-)

6 Lenka Lenka | 21. dubna 2010 v 17:05 | Reagovat

[3]: Hele Dáši nebonzuj, a paštika byla pro kolegyni :D

7 Bali Bali | Web | 21. dubna 2010 v 17:51 | Reagovat

Jen aby! :- )))

8 Petra Petra | 28. dubna 2010 v 22:47 | Reagovat

Asi se zeptám hloupě, ale v čem je tahle sůl tak mimořádně zdravá? A odlišná od "obyčejné" soli, kromě náročnějšího získávání?

9 Bali Bali | Web | 30. dubna 2010 v 10:31 | Reagovat

Já bych řekla, že jde spíš o chuť než o zdraví, i když FsD prý obsahuje více minerálů. Chuťově se prostě nedá srovnat s obyčejnou solí. Je jemnější, lahodnější. Hotové pokrmy už ničím jiným nesolím. Závislost se vytvoří docela rychle ;-)

10 Petra C. Petra C. | E-mail | 11. června 2012 v 10:20 | Reagovat

Náhodou jsem narazila na Váš blog a musím se přidat ke chvalozpěvům na Fleur de Sel. Je opravdu mimořádná a navíc...báječně voní mořem!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama