Červen 2010

Jak jsem se učila vařit - lekce vaření v Pražském kulinářském institutu

26. června 2010 v 19:42 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Díky své nové práci mám občas možnost podívat se někam , kam by mě normálně ani nenapadlo jít :) Vařit přece umím tak jakýpak copak :) Ale jak známo vždycky se dá přiučit něčemu novému, tak jsem neodolala nabídce od značky Kenwood a vyrazila jsem spolu s kolegyněma na úvodní lekci italského vaření.
Kurz vedl úžasný mladý muž sous chef restaurace Aromi Radim Gerlich a s cukrařinou mu vydatně pomáhal Michal - cukrář restaurace Aromi
kurz
O skvělý průběh a výběr správných vín se starala příjemná slečna Tereza Vrchlavská
kurz
Svojí návštěvou nás poctil i majitel restaurací Aromi a La Finestra Riccardo Lucque
kurz
Během pětihodinového kurzu jsme uvařili:
Risotto se zeleným chřestem a parmasánem
Bohužel na nějaký food styling nebyl čas tak omluvte kvalitu fotografií :)
kurz
Čerstvé těstoviny papprdelle s dančím ragů
Příprava domácích těstovin
kurz
Alchymie vaření
kurz
a šup s tím na talíř
kurz
kurz
Dezert - Zabayon s čerstvými jahodami
kurz
kurz

Retro radio! Aneb recyklujeme beze zbytku!

23. června 2010 v 19:56 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Přátelé, kamarádi,
dnes vám ukážu něco nevídaného! Můj manžel je velmi zapálený a šikovný kutil takže "made in Zdeňa" je u nás většina nábytku včetně postele v ložnici...neustále má skvělé nápady na vylepšení našeho domu. Některé jsou realizovatelné a většinou realizované a některé jsou halt realizovatelné méně.
Ale co jsem našla dnes po příchodu z práce mě naprosto dostalo....
Začalo to tím že se nám v sobotu pokazilo naše "zahradní rádio" . Ráda totiž u práce na zahradě poslouchám svoje speciální směsky hudby. K dovršení všeho byla u nás na vesnici přehlídka dechových hudeb v areálu kousek od našeho domu. Takže nejen že jsem neměla svoji hudbu, ale z donucení jsem poslouchala DECHOVKU cože je pro mě něco naprosto příšerného. Tak jsem celý víkend skučela že musíme pořídit nové rádio.
Jelikož pracuju v jedné z největších firem v republice , prodávající elektro, počítala jsem s tím, že tento týden vyberu nějaké rádio, které by nahradilo původní. Manžel byl ale zřejmě jiného názoru.
Minulý měsíc jsme prodávali staré auto a to nejcenější z něj (autorádio a reproduktory) se staly součástí tohoto neskutečného vynálezu:
retro radio
No nic přidám se k tomuto šílenství, vezmu barvy a udělám z "rádia" ještě větší šílenost než je...

Nejen jahodové mámení aneb recept na bublaninu co se VŽDYCKY podaří

21. června 2010 v 10:01 | Lenka |  Recepty
Tento naprosto dokonalý recept na koláč najdete na Labužníkovi pod názvem:Zázračná, pěkně blbá, kynutá - nekynutá, jogurtová bublanina.
jahody
Zázračná proto že se vždy podaří.
Pěkně blbá proto že jí vždycky musíte sníst strašně moc
Kynutá - nekynutá - je jako z pohádky o chytré horákyni. Těsto se totiž tváří jako jemné a vláčné kynuté, ale s kvasnicemi nemá nic společného.
Potřebujeme:
2 kelímky bílého jogurtu
3 kelímky polohrubé mouky
1,5 kelímku cukru krystalu
1 prášek do pečiva
2 vejce
jahody
Na drobenku:
cukr krupice
polohrubá mouka
máslo
mletá vanilka
posekané mandle

Všechny ingredience na těsto smícháme. Vzhledem k nedostatku bílých jogurtů v lednici jsem tentokrát dala jeden bílý a jednen (můj zamilovaný) jahodový Cavalier. Ten ovocný jogurt dodal těsto úžasnou vůni!
Nalijeme a rozetřeme na plech, pokladema jahodama a posypeme drobenkou a nasekanýma mandlema.
Déme péct na 200°C krásně dorůžova.
Dobrou chuť!
Servírováno na nádobí z kolekce Petite fleur od Villeroy a Boch. Tento kouzelný tácek se třema dózičkama jsem dostala od úžasné kolegyně Marty, která mi vždycky spraví náladu !!!
jahody
Pod článkem na Labužníkovi je dlouhosáhlá diskuse kde najdete spoustu tipů na využití těsta... Z toho co mám vyzkoušeno :nahoru můžete dát tvaroh a meruňky, skvělá kombinace je mák s cukrem a švestky a úžasné jsou i nastrouhané jablka , skořicová drobenka a sekané vlašské ořechy.

První jahodový pohár

13. června 2010 v 19:12 | Lenka |  Recepty
Letošní první jahodové sbírání :) a rovnou do nového cedníku!
jah
Některé putovaly holkám zrovna do bříšek a některé jsem nakrájela do jednoduchého pudinkového poháru. Recept ani nedávám - myslím, že je to zhola zbytečné.
jah

Letní toustíky

9. června 2010 v 19:45 | Lenka |  Recepty
Malá improvizace na téma "co lednička dala"

Opečené tousty namazané fíkovým džemem od Bali :) se šunkou prosciutto a různými druhy sýrů :)
toustík

Kosení luk - Kelníky 2010

6. června 2010 v 8:52 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Včera jsme si užili opravdu krásný den! Tentokrát žádné stresy s oblékáním do kostýmů, nebo do krojů :)
Chlapi zahájili letošní senoseč stylově
kosení luk
kosení luk
kosení luk
Doprávázela je cimbálová muzika
kosení luk
Děti nejvíc zaujaly vystoupení otrokovické skupiny historického šermu Berendal
kosení luk
kosení luk
Kromě klasických lidových řemesel jako kovář, dráteník, řezbář... přijeli letos taky manželé Rožnovští, kteří prodávali své úžasné ručně šité panenky a doplňky.
kosení luk
Neodolala jsem musela jsem jednu mít - ještě že to můžu svést na to že mám dvě holky (které si bohužel s panenkama vůbec nehrají :( )
kosení luk