Grilovaná pomerančová krkovička se špetkou ohnivého chilli

11. srpna 2010 v 20:22 | Lenka |  Recepty
Užívejte si, smějte se a grilujte se svými přáteli! Letní počasí totiž úplně vybízí k posezení pod širým nebem a není nic magičtějšího než
rudé
plamínky ohně vyvolávající v nás pocit touhy sednout si se všemi blízkými v kruhu kolem ohně , tak jako naši předkové za dávných časů.
grilování
Grilovat lze téměř kdekoliv. Jen velikost prostoru který máte určuje , nebo omezuje, široké možnosti použití. Své oblíbené činnosti se nemusíte vzdát ani za nepřízně počasí. Použít můžete elektrické či plynové grily. Váš gril může být stejně tak obyčejná díra v zemi zakrytá roštem, či konstrukce vyskládaná z cihel nebo kamenů nad zemí s deskou z přírodní žuly…. Nejoblíbenější jsou ale bezesporu kovové přenosné nebo pojízdné grily.
Topit můžete dřevěným uhlím, nebo briketami , ale dle mého názoru se nic nevyrovná uhlí, které si sami necháte vytvořit z praskajícího voňavého dřeva. Každý druh dřeva dodá pak masu díky specifické vůni kouře něco ze sebe. Tento způsob vyžaduje sice trošku víc času a trpělivosti, ale při grilování není přece kam spěchat. Zatím můžete nechat své přátele ať si vytvoří své vlastní oblíbené ražničí ze surovin, které před ně naskládáte. Takže vzpomeňte na svá pionýrská (nebo skautská) léta a zapalte hraničku dřeva. Až zhasne plamen a zůstanou vám jen uhlíky můžete začít grilovat!
grilování
Grilovaná pomerančová krkovička se špetkou ohnivého chilli:
Naše oblíbená marináda je poněkud netradiční kombinací pomerančů a chilli omáčky. Můžete ji kromě vepřového použít i na kuřecí maso či vepřová žebírka - ty je lepší předem chvilku předpéct v troubě a pak rychle ogrilovat.
4 plátky vepřové krkovičky
5 lžic oleje
5 lžic sladké chilli omáčky
Šťávu z jednoho pomeranče
lžičku nastrouhané pomerančové kůry (z pečlivě omytého nebo chemicky neošetřeného pomeranče)
2 stroužky česneku
sůl dle chuti
lžičku pomerančového pepře (směs drceného pepře a sušené pomerančové kůry. Koupíte např. u Antonína na www.koreni.cz)
Maso mírně naklepeme. Není nutné, naopak je přímo nežádoucí, rozmlátit ho paličkou na maso. Stačí použít hřbet ruky. Všechny ingredience na marinádu smícháme v plastikovém sáčku, přihodíme i zbytky vymačkaného pomeranče. Do sáčku k marinádě přidáme maso a pořádně promneme. Necháme uležet v lednici nejlépe přes noc.
Po pořádném odpočinku maso vyndáme a šupneme na gril. Při grilováni potíráme zbytky marinády.
Doba grilování se může lišit vzhledem k použitému druhu masa. Našim krkovičkám stačily čtyři minutky z každé strany.
grilování
Nám se po dlouhém testování různých tipů grilů nejlépe osvědčila legendární jáma v zemi nad kterou pokládáme desku z přírodního mramoru.
Ta se dá skvěle rozpálit dřevem na vysokou teplotu díky které maso zůstane uvnitř krásně šťavnaté a shora bude správně propečené.
grilování
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ditta Ditta | Web | 11. srpna 2010 v 23:10 | Reagovat

Hezký večer. To vypadá velmi jedle, ale ještě víc mě zaujal ten jednoduchý gril - moc šikovné, díky za tip. Ditta

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama