Pekelně pálivá pečená dýně

16. října 2010 v 14:34 | Lenka |  Recepty
Chladné podzimní počasí přímo svádí k tomu uvařit něco co vás zahřeje svými barvami a rozpálí svou chutí.
Pečená dýně
Potřebujeme:
dýni Hokaido (nebo nějakou jinou jedlou)
brambory
cibuli
olivový olej
sůl
pepř
skořici
chilli
řecký jogurt - případně zakysanou smetanu

Dýni nakrájíme na měsíčky, brambory a cibuli na kousky. Vložíme do zapékací misky, osolíme a polijeme troškou olivového oleje.
V hmoždíři rozdrtíme pepř, sušené chilli papričky a skořici. Pokud nemáte hmoždíř můžete samozřejmě použít všechno koření mleté, není potom ale tak výrazné.
Chilli si dávkujte dle vaší chuti a stupně pálivisti papriček (viz tip níže)
Kořením poprašte zeleninu v misce, promíchejte a dejte péct na 180°C asi 45 minut.
Podávejte horké se studeným dresingem. Ten připravíte jednoduše osolením a opepřením jogurtu či zakysané smetany.
Co se týká množství koření co jsem použila do směsi - Na půl menší dýně, 4 brambory, 1 cibuli jsem použila 4 kuličky pepře, 1 a půl chilli papričky(používám ty s pálivostí kolem 100000 SHU) a čtvrt lžičky mleté skořice.Pečená dýně
A jakže je to s tou pálivostí chilli ?
K měření pálivosti se používá tzv. Scovilleho stupnice, která je pojmenována po Wilburu L. Scovillem, americkém chemikovi, který v roce 1912 zveřejnil metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček - Scovilleho organoleptický test. K měření dle tohoto testu je potřebná paprika, voda a cukr. Paprika se smíchá s vodou a cukrem a následně se ochutná. Pokud roztok pálí, naředí se vodou a opět ochutná. Tento proces se opakuje až do stavu, kdy roztok nepálí. Stupeň naředění tak odpovídá příslušnému číslu SHU (kolikrát musí být roztok naředěn, aby kapsaicin nebyl detekován chutí).

Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin. Tato látka dráždí  receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení.

Tabulka  SHU pro různé druhy papriček
PapričkaSHU
Sladká paprika0
Pimento, Pepperoncini100 - 500
Santa Fe Grande500 - 1000
Poblano/Ancho1000 - 1500
Rocotillo1500 - 2500
Jalapeño2500 - 5000
Chipotle5000 - 10,000
Serrano/Manzano/De Arbol10,000 - 30,000
Cayenne/Tabasco30,000 - 50,000
Piquin /Chiltepin50,000 - 100,000
Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye100,000 - 350,000
Red Savina Habanero350,000 - 600,000
Naga Jolokia800,000-1,000,000
Čistý kapsicin16,000,000

Krásný hřejivý podzim :)


zdroj informací o chilli http://www.paliveomacky.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 zuzana zuzana | E-mail | Web | 17. října 2010 v 8:23 | Reagovat

ja poznam len taku dynu na pecenie len tak samotnu...bez nicoho, ale aj takto to vyzera dobre :)

2 primula primula | Web | 17. října 2010 v 12:59 | Reagovat

Vypadá to moc pškně. Podobně připravuji dyni Hokaido, jen místo na pálivo to sypu sýrem a chutná to i vnukům. Zdravím.

3 primula primula | Web | 17. října 2010 v 13:00 | Reagovat

...samozřejmě, že to vypadá pěkně, omlouvám se.

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. října 2010 v 7:39 | Reagovat

Dýně miluju, a jakmile ji zahlédnu v obchodě nebo na trhu, tak kupuji. Nejraději mám dýni Hokkaido, neboť je nejjednodušší na přípravu. Hodí se na polévky, do rissota, i do koláčů (nasladko) atd. Článek o papričkách je zajímavý ;-). Možná dobře, že chilli papričky nepoužívám :-D.

5 FlynnRosemarie29 FlynnRosemarie29 | E-mail | Web | 22. listopadu 2011 v 11:58 | Reagovat

It's great that we are able to receive the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a> moreover, it opens up completely new possibilities.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama