Prosinec 2010

PF 2011

31. prosince 2010 v 19:22 | Lenka

Milí přátelé a čtenáři,

ráda bych Vám popřála co nejlepší vykročení do roku 2011!

Ať se Vám splní všechna přání!

Děkuji všem za přízeň a milé komentáře zde na blogu i na mailu!
roláda
Na PF je obrázek dnešní realizace "tříčokoládové" rolády o které se mě zdálo :)
Krém bílá čokoláda, korpus mléčná a poleva hořká :)



Vánoční!

23. prosince 2010 v 20:03 | Lenka |  Jen tak ...

Ve zkratce naše předvánoční období :)


První (a jediné) pečení. Těsto na rohlíčky je stále v ledničce a cukroví mám jen díky své nejzlatější mamince
Vánoce
Minulý týden jsme shlédli úžasné představení muzikálu Jesus Christ Superstar v podání Brněnského městského divadla. Vřele doporučuju!

Cesta do práce dnes připomínala zledovatělý rybník. Nakonec jsem tam jaksi dobruslila a na stole mě čekalo překvapení. Od Peťulky mi přišel obrázek s víllou na brusličkách! Nádhera. Už visí (zatím prozatimně bez rámečku) v kuchyni.
vánoce
Snaha naaranžovat holky před vánoční stromeček jako andílky pro fotky na PF. No ty rarachy z očí jim asi nikdo neodpáře :)
vánoce
vánoce
Nakonec utekly a zalezly pod stůl i s plechovkou perníků
vánoce
vánoce
Podařila se mě krásná vánoční štola :)
vánoce
Už se těším na zítra, na zdobení stromečku, rybu  a všechno co ke Štědrému dni patří!

Krásné a klidné Vánoce přeju Vám všem :) !!!

vánoce



Dárek, kterým pomůžete!

16. prosince 2010 v 20:01 | Lenka
Už jste letos udělali něco pro druhé? A pro ty co to nejvíc potřebují? Věřím že ano a že vám ostatní lidé nejsou lhostejní! I když musím bohužel že znám pár lidí, kteří myslí jenom na sebe. Teď před koncem roku je ale možnost ohlédnout se a říct si "UDĚLAL (A) JSEM SKUTEČNĚ DOST?"

Sama jsem se před několika lety stala "Přítelem dětí Unicef"  Pomáhat v tomto dlouhodobém programu je naprosto jednoduché. Zadáte trvalý měsíční příkaz prostřednictvím účtu nebo SIPO na vámi zvolenou částku 
· 50 Kč měsíčně
umožní za rok proočkovat 1 dítě proti 6 hlavním dětským smrtelným nemocem (spalničky, záškrt, černý kašel, tetanus, tuberkulóza, dětská obrna) nebo ochránit 12 matek a jejich narozených dětí proti tetanu a komplikacím po porodu nebo zajistit školní pomůcky pro 1 dítě v neodkladné situaci nouze.
· 100 Kč měsíčně
umožní za rok zajistit dobrý start do života pro 1 dítě (včetně bezpečného porodu, očkování proti 6 smrtelným dětským nemocem, nezávadné vody a registrace při narození) nebo pořídit teplé přikrývky pro 9 batolat nebo dostatek orální rehydratační soli pro 50 dětí, trpících průjmovou dehydratací, nebo 9 moskytiér napuštěných insekticidem na ochranu rodin před malárií.
· 200 Kč měsíčně
umožní za rok pořídit učební pomůcky pro 1 třídu (32 dětí) nebo pro 800 dětí dostatečné množství vitaminu A, který posílí jejich imunitní systém a ochrání je před slepotou, nebo pro 16 dětí výživnou směs UNIMIX na celý měsíc (UNIMIX je speciální směs kukuřice, cukru a oleje, která se podává dětem strádajícím podvýživou).
· 300 Kč měsíčně
zajistí za rok dostatek regydratační soli pro 2100 dětí strádajících průjmovou dehydratací nebo dostatek vitaminu A pro 3250 dětí na posílení jejich imunitního systému a jako prevence slepoty.

Přesně tedy víte (narozdíl od některých pochybných nadací) na co svoje peníze dáváte a že můžete nejen pomoci, ale doslova zachránit život! A ruku na srdce 200 utratíte nez mrknutí oka v McDonaldu za jednu návštěvu.




Vánoční atmosféra

9. prosince 2010 v 22:38 | Lenka |  Bydlení a dekorace
Aby to tu nebylo pořád jen o jídle :) dám pár fotek naší adventní výzdoby. Není toho moc, ale atmosféru to udělá. A aspoň nebudu muset v lednu uklízet tolik serepetiček :)
vánoce
Můj oblíbený skřítek už táhne na sáňkách spousty hvězd :) Kamarádku pro něj se mě letos bohužel nepodařilo pořídit. V Homeartu zklamali :(
vánoce
A adventní svícen
vánoce

Už se to blíží! :) Že bych začla uvažovat i o nějakém cukroví?!?


Macarons poprvé

8. prosince 2010 v 19:46 | Lenka |  Recepty
..... a zase jídlo.... a zase dezert .... a zase Pierre Hermé. Teda jen jako inspirace, protože knížku jeho receptů ne a ne sehnat :(
Co říct o macarons? že vám lehounce křupnou v puse? Že se vám na jazyku rozplyne jemná mandlová pusinka a krém, který může mít tolik chutí jaké si jen umíte (i neumíte) představit?
Jejich chuť prostě nejde popsat, protože může být taková jakou si jen budete přát.
macarons
Obvykle jsou macarons až kýčovitě barevné. Já si experimenty s barvami tentokrát odpustila a pustila jsem se do klasiky. Tedy:
ČOKOLÁDOVÉ MACARONS S POMERANČOVÝM KRÉMEM
macarons
Potřebujeme:
4 bílky
50g cukru krupice
200g cukru moučka
120g mandlí
30g kakaa holandkého typu

Mandle co nejjemněji umeleme, smícháme s prosátým moučkovým cukrem a kakaem.
Z bílků vyšleháme za postupného přidávání cukru krupice tevnou hmotu. Poté k ní přidáme směs mandlí a cukru.
Z hmoty pomocí cukrářského sáčku - už si ho sakra musím pořídit, protože když to kydám na plech lžičkou tak se pak nesmím divit že nemám pravidelné kolečka - tvoříme na plech vyložený pečícím papírem kolečka.
Necháme půl hodiny odpočinout.
Mezitím si rozehřejeme troubu na 160°C. Odpočinuté makronky dáme péct asi na 12 minut. Měly by vyběhnout a udělat tkzv patku - což se mě ne u všech podařilo, ale druhý pokus bude jistě lepší.
Krém jsem udělala jednoduše smícháním cca 100g měkkého másla, 2 lžic cukru, strouhané pomerančové kůry a trochy čerstvé pomerančové šťávy.
Makronky namažete krémem slepíte k sobě a rychle někam schováte!! Jinak se totiž neubráníte a budete je muset sníst a pak vám zřejmě bude špatně z vysoké hladiny cukru v krvi :)

Tak ať se ubráníte! a na závěr virtuální procházka u Pierra :)


Croquembouche

5. prosince 2010 v 19:44 | Lenka |  Recepty
V červnu se bude vdávat moje kamarádka. Nebudu prozrazovat o kterou jde, protože nevím zda to není ještě pro někoho tajemství.
A protože je stejně praštěná jako já hned jsme začli probírat...šaty.....kytici - výzdobu stolu a podobné důležité věci. A mě jako dort napadl jeden, který je pro česko poměrně netradiční.
Napadl mě proto, že se bude jednat o poměrně neformální svatbu na zahradě a u tohoto dortu se nemusí rozdávat řádné talířky či dezertní vidličky. Prostě kdo chce, ten si kousek urve.
Teď ke jménu tohoto skvělého dortu Croquembouche (čti krokánbuš)- je tvořeno z francouzských slov 'Croque en bouche ' - tedy něco jako křupne v puse. Tvoří ho kuličky (profiterolky) z odpalovaného těsta plněné krémem a spojované k sobě taveným cukrem.
Můj první pokus:
Croquembouche
Příprava je jednoduchá - pokud tedy zvládnete techniku odpalovaného těsta.
Správně pod dort patří základna z griliáše nebo křehkého těsta. Já tentokrát nedělala nic, protože jsem dělala jen pokus z malého množství.
Potřebujeme:
Na těsto:
250 ml vody
1/2 ČL soli
100 g másla
150 g polohrubé mouky
4 vejce
V hrnci přivedeme do varu osolenou vodu. Přidáme máslo a necháme je rozpustit. Za stálého míchání přidáme najednou mouku. Pořádně mícháme na mírném plameni asi 2 minuty. Přendáme do mísy a necháme mírně vychládnout. Pak začneme postupně za stálého míchání přidávat vajíčka. Nejlepší je použít ruční elektrický šlehač s metličkama.
Těsto dáme do zdobícího sáčku a na plech pokrytý pečícím papírem děláme hromádky velikosti vlašského ořechu. Kdo je líný prát zdobící pytlík a umývat všechny ty násady může těsto na plech dávat čajovou lžičkou.
Pečeme 12-15 minut v elektrické troubě vyhřáté na 200° C.
Vychladnuté kuličky plníme krémem z vanilkového pudingu (pro ty líné) ti pečlivější a zapálenější  si udělají svůj Creme Patissiere (žloutkový krém) - ale o tom někdy jindy.
Tentokrát jsem udělala krém z 750ml mléka, 2 vanilkových pudingů. 3 lžic cukru. Z uvedených surovin uvaříme puding, necháme vychládnout a poté rozšleháme s cca. 100g změklého másla.
Při plnění kuliček se ale už bez cukrářského sáčku s neobejdeme. Sáček naplníme krémem, trubičkou prorazíme ve dně kuličky otvor a plníme.
Tradične je tento dort zdobený závojem z karamelových nití. To bylo jediné na čem jsem pohořela! Nitě jsem sice nakonec vytvořila ale na dortu nevydržely déle než hodinu a pak se ztratily. Vydala jsem se na průzkum na net a zjistila, že nitě se musí dělat z nějakých cukrářských cukrových perel či čeho - tAk to asi ozdobíme netradičně. Napadlo mě proložit ty kuličky jahodama namočenýma v čokoládě - bílé i tmavé případně v karamelu + nějaké květiny.
Tady je pár obrázků toho jak Croquembouche dělají profesionální cukráři.
Croquembouche
Croquembouche
Croquembouche
Croquembouche