Croquembouche

5. prosince 2010 v 19:44 | Lenka |  Recepty
V červnu se bude vdávat moje kamarádka. Nebudu prozrazovat o kterou jde, protože nevím zda to není ještě pro někoho tajemství.
A protože je stejně praštěná jako já hned jsme začli probírat...šaty.....kytici - výzdobu stolu a podobné důležité věci. A mě jako dort napadl jeden, který je pro česko poměrně netradiční.
Napadl mě proto, že se bude jednat o poměrně neformální svatbu na zahradě a u tohoto dortu se nemusí rozdávat řádné talířky či dezertní vidličky. Prostě kdo chce, ten si kousek urve.
Teď ke jménu tohoto skvělého dortu Croquembouche (čti krokánbuš)- je tvořeno z francouzských slov 'Croque en bouche ' - tedy něco jako křupne v puse. Tvoří ho kuličky (profiterolky) z odpalovaného těsta plněné krémem a spojované k sobě taveným cukrem.
Můj první pokus:
Croquembouche
Příprava je jednoduchá - pokud tedy zvládnete techniku odpalovaného těsta.
Správně pod dort patří základna z griliáše nebo křehkého těsta. Já tentokrát nedělala nic, protože jsem dělala jen pokus z malého množství.
Potřebujeme:
Na těsto:
250 ml vody
1/2 ČL soli
100 g másla
150 g polohrubé mouky
4 vejce
V hrnci přivedeme do varu osolenou vodu. Přidáme máslo a necháme je rozpustit. Za stálého míchání přidáme najednou mouku. Pořádně mícháme na mírném plameni asi 2 minuty. Přendáme do mísy a necháme mírně vychládnout. Pak začneme postupně za stálého míchání přidávat vajíčka. Nejlepší je použít ruční elektrický šlehač s metličkama.
Těsto dáme do zdobícího sáčku a na plech pokrytý pečícím papírem děláme hromádky velikosti vlašského ořechu. Kdo je líný prát zdobící pytlík a umývat všechny ty násady může těsto na plech dávat čajovou lžičkou.
Pečeme 12-15 minut v elektrické troubě vyhřáté na 200° C.
Vychladnuté kuličky plníme krémem z vanilkového pudingu (pro ty líné) ti pečlivější a zapálenější  si udělají svůj Creme Patissiere (žloutkový krém) - ale o tom někdy jindy.
Tentokrát jsem udělala krém z 750ml mléka, 2 vanilkových pudingů. 3 lžic cukru. Z uvedených surovin uvaříme puding, necháme vychládnout a poté rozšleháme s cca. 100g změklého másla.
Při plnění kuliček se ale už bez cukrářského sáčku s neobejdeme. Sáček naplníme krémem, trubičkou prorazíme ve dně kuličky otvor a plníme.
Tradične je tento dort zdobený závojem z karamelových nití. To bylo jediné na čem jsem pohořela! Nitě jsem sice nakonec vytvořila ale na dortu nevydržely déle než hodinu a pak se ztratily. Vydala jsem se na průzkum na net a zjistila, že nitě se musí dělat z nějakých cukrářských cukrových perel či čeho - tAk to asi ozdobíme netradičně. Napadlo mě proložit ty kuličky jahodama namočenýma v čokoládě - bílé i tmavé případně v karamelu + nějaké květiny.
Tady je pár obrázků toho jak Croquembouche dělají profesionální cukráři.
Croquembouche
Croquembouche
Croquembouche
Croquembouche
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Věrka Věrka | Web | 5. prosince 2010 v 22:52 | Reagovat

miluji karamel a odpalované těsto)))

2 analoja analoja | 6. prosince 2010 v 20:30 | Reagovat

Nedávno jsem se pokoušela na košíčky s karamelovým krémem udělat podobné karamelové vlasy. Bohužel nitka se nezdařila, takže pokus skončil tlustou mřížkou na pečícím papíru, která se na košíčcích stejně rozpustila - no aspoň jsme si nevylámali zuby. Zbytek z kastrolu jsem zbaštila lžičkou ;)

3 Ivča Ivča | Web | 7. prosince 2010 v 8:50 | Reagovat

Leni, já vždycky obdivuji, jak se s tím vyhraješ. Já bych možná zvládla koupit v cukrárně krabici věnečků něčím to pokapat a slepit....Máš to moc hezké.

4 casino casino | 13. ledna 2011 v 20:04 | Reagovat

http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13018

5 Petra Petra | E-mail | 18. července 2011 v 12:27 | Reagovat

Zdravím já jsem tento dort dělala tento pátek mamce k narozeninám celkem byl povedený jen ty nitě i když jsem je dělala z isomaltu (to je speciální cukr právě na dekorace a cukrové nitky )tak mi trochu tekl a těsně před podáváním jsem si dělala nové aby byl fakt pěkný. Ten cukr seženete na internetu ve velkoobchodě pro cukráře pošlou ho i poštou :-) tak pečení zdar atˇse dort povede i dalším cukrářům amatérům
   S pozdravem Petra. :-)

6 Pathik Pathik | E-mail | Web | 16. listopadu 2011 v 11:09 | Reagovat

Fajn blog

7 klara klara | 3. dubna 2012 v 13:47 | Reagovat

kdyz chcete udelat ty nitky takse to nedela z karamelu ktery hned sundate ale nechto ho lehce vychladnout aby byl spise takovy mezi tekutym a tahnutym....pak jde udelat krasne...nesmite se bat chvilku pockat...karamel je pak tuzsi a na pecicim papiru posloucha jak hodinky :-)....jinak se to omotava primo na ten dort :-) hodne zdaru s karamelem...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama