Chleba bez hnětení podruhé

12. března 2011 v 19:52 | Lenka |  Recepty
Tak na přání žen z dnešního kurzu paličkované krajky - ano rozhodla jsem se (zatím s nevalnými výsledky)naučit se další techniku ručních prací :) - vkládám znovu recept na chleba bez hnětení. Sice už tu jednou je, ale protože za roky zkoušení jsem na něm udělala nějaké ty inovace, tak dávám znovu.

Potřebujeme:
3 hrnky hladké mouky
1,5 hrnku vody
půl lžičky sušeného droždí
lžičku a půl soli
může být čerstvě drcený kmín, nebo trochu chlebového koření
Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vodu a promícháme. Přikryjeme folií a necháme 12-18 hodin kynout.
Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Posypeme moukou a necháme chvilku odpočívat. Poté vytvarujeme bochník a necháme ještě hodinu kynout. Na 200°C rozehřejeme troubu do které dáme rozpálit taky litinový hrnec. Dřív jsem ho neměla a chleba pekla normálně na plechu. V hrnci je to ale mnohem lepší. Bochník přendáme do rozpáleného hrnce a dáme péci přikrytý poklicí na 30 minut, poté poklici sundáme a pečeme ještě dalších 20 minut.
Kdysi jsem četla ódu (tuším pana Cuketky) na to jak poslouchá "křupinkání" chleba poté když ho vytáhne z trouby. Od té doby je to i můj oblíbený rituál.
Tak šup, konec výmluv že nemáte pekárnu chleba. Umíchejte mouku s voudou a pusťte se do toho. Nic to není a tento chleba vážně stojí za to!
A protože vidět něco na vlastní oči je více než tisíc slov vkládám ještě video kde je postup na tento chleba přesně vidět.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ditta Ditta | Web | 12. března 2011 v 20:17 | Reagovat

Teda, úplně cítím, jak ten chleba voní a křupe, Už jsem ho dělala podle prvního receptu a byl moc dobrý. Takže, teď se pustím do této varianty. Přeji pěkný zbytek večera. Ditta

2 Marie Marie | 13. března 2011 v 12:26 | Reagovat

Vypadá skvěle!!Kolik vody dát?

3 Beaute Beaute | 13. března 2011 v 12:42 | Reagovat

[2]: Já jsem ale hlava děravá, recept už je opravený. :-)

4 Věrka Věrka | Web | 13. března 2011 v 12:59 | Reagovat

téda škoda že jsem si to nepřečetla včera, teď už ho nestihnu udělat, tak ho vyzkouším příští víkend. Hned bych si dala vypadá lákavě)))

5 Ella Ella | Web | 14. března 2011 v 0:17 | Reagovat

Vypada to dobre uz jsem si to vytiskla. :-)

6 Marie Marie | 14. března 2011 v 15:50 | Reagovat

Vyzkouším až splaším litinový hrnec.

7 designedbynora designedbynora | E-mail | Web | 14. března 2011 v 16:35 | Reagovat

Zdravím a moc děkuji za recept, nedalo mi to a hned jsem jela pro droždí a už kyne :) doufám, že to klapne. Zítra dělám domácí zelňačku s klobáskou a k té by byl naprosto luxusní. Krásné odpoledne. Nora

8 Nora Nora | E-mail | Web | 15. března 2011 v 15:33 | Reagovat

leni, děkuji moc za úžasný recept, jak jsempsala, hned po přečtení jsem letěla pro ingedience a už je půlka pryč. Rovnou jsem k němu udělal bylinkové máslo s čerstvým oreganem a česnekem. Přítel nevěřil :) než ho ochutnají děti, bude už pryč a já zadělávám na další. jedinou nevýhodu to má, že už nikdo nebude chtít ten z obchodu. Děkuji, krásný den, Nora

9 Lenka Lenka | 15. března 2011 v 19:33 | Reagovat

[6]: Litiňák není podmínka, dělala jsem tento chleba i když jsem ho neměla. Ale uznávám že z toho litiňáku je mnohem lepší...

[8]: Noro, tak to jsem ráda, že vám chutnal. Máš moc krásný blog!!! A vyrábím úžasné věci - musím zavřít oči a myslet na Anglii (teda spíš na fasádu,plot, opravu auta a jarní boty pro dětiú) jinak bych hned něco z Fleru neobjenala! :-D

10 Alča Alča | 18. dubna 2011 v 16:52 | Reagovat

Já dělám tento chleba běžně ve skleněném pekáči Simax a je stejně dokonalý jako z litiny :-)

11 jana jana | 27. října 2012 v 18:35 | Reagovat

já sem začala tento chleba taky péct je užasný já si do něj dám ještě slunečinici,ovesné vločky,pšeničné klíčky ,rozmačkaný česnek,po upečení jej potřu ,voda olivový olej trošičku soli a nakonec ještě trošku potřu česnekem je to užasné

12 Máca Máca | 28. prosince 2012 v 14:42 | Reagovat

Ahoj, odkaz sem jsem dostala od mamky, chleba je vynikající, před chvílí jsem dopekla svůj první pokus v litiňáku - ze všech co jsem vyzkoušela, je tento recept nejlepší. Díky :-)

13 Jana Jana | 17. ledna 2013 v 19:03 | Reagovat

čav pekařky ,stímto chlebem sem mocičko spokojená už se zblbla i hokly v práci ,každá ho má jinačí ale skvělý ,tak pečeme o stošest .Všem přeji hezké pečení :-)

14 maruška maruška | E-mail | 25. března 2013 v 8:43 | Reagovat

Pozdravuji všechny, co milují tento Božský pokrm, je to super, peču furt, stále a pořád.Obměny:česnek, bylinky, sýr, slaninu, škvarky.....Dobrou chuť :-)

15 Anička Anička | Web | 4. listopadu 2014 v 17:48 | Reagovat

To je fakt super. :)

16 hana hana | 25. srpna 2015 v 19:39 | Reagovat

Recept mi poslala mamina, protoze velice dobre vi, ze anglicky chleb se neda jist! :-D Macanka hned chutna uplne jinak! Leni, moc dekuji! :-)

17 pavel pavel | E-mail | 10. března 2017 v 14:47 | Reagovat

mám radši chlebovou mouku 1/2pšeničnou 1/2žitnou jinak je recept stejný peču ve skleněné žáruvzdorné míse

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama