Briošky

12. února 2012 v 0:10 | Lenka |  Recepty

Miluju briošky - úžasné pečivo vonící máslem. Níže popsané těsto není sice nijak složité, jen je trošku časově náročnější. Nedá se to ale ošidit, pokud chcete mít ten správný výsledek.
Potřebujeme:
Základ:
1/3 hrnku teplého mléka
1 lžíce instantních kvasnnic kvasnic
1 vejce
250g hladké mouky
Hlavní těsto:
60g (cukru krupice
1 lžička soli
4 velká vejce
200g hladké mouky,
170g změklého másla
Nejprve si zpracujeme základ na těsto.
Do mísy dáme mléko, kvasnice, vejce a polovinu mouky. Rozmícháme a poté posypeme zbylou polovinou mouky. Necháme odpočinout 30-40 min. Že je vše tak jak má být signalizuje to, že vrchní vrstva mouky popraská.
Hlavní těsto:
Do základu přidáme cukr, sůl, vejce a jeden hrnek mouky. Zde je ideální (tedy pokud nejste kulturista) nasadit nějakou domácí techniku - nejlépe robot s hnětacím hákem. Já nedávno dostala na testování naprosto úžasný kuchyňský robot, tak jsem mu udělala zrovna zátěžovou zkoušku. Mícháme minutu, nebo dvě, až se vše krásně spojí. Přidáme zbytek mouky a necháme robot pracovat nejméně 10 minut, aby těsto mělo tu správnou konzistenci. Poté začneme pomalu zamíchávat máslo. Chvilku to vypadá že vše je v háji, ale nakonec budete mít nádherné máslem vonící těsto.
Toto necháme kynout zakryté při pokojové teplotě 2 hodiny. Poté rukama v míste znovu prohněteme - miluju se v tom babrat, i když si u podobné činnosti vždycky vzpomenu na Blaženu ze "Slunce seno…" jak tam na dvorku něco míchala v té otlučené smaltované místě a Miluna jí to tam přijela nandat :)
Ale zpět ke kynutí. To druhé bude trvat opravu dlouho. Takže těsto zakryjte folií, dejte do ledničky a běžte spát! Minimální délka kynutí by měla být 5 hodin.
Ráno těsto vyndáme z lednice a je připraveno pro další použití.
Já zvolila poprvé variantu ukrajovat malé kousky těsta, udělat z nich kuličku a dát do připravené formy na mufiny. Některé z kuliček jsem naplnila kousky mléčné čokolády.
Ve formě necháme ještě chvíli nakynout a poté dáme péct na 10-15 minut do trouby vyhřáté na 200°C.
Briošky jsou nejlepší čerstvé - ještě teplé s máslem a marmeládou. S těstem lze však kouzlit i jinými způsoby. Třeba dnes na Košt slivovice jsem těsto rozválela , posypala kakaem, cukrem a poházela kousky másla. Poté jsem smotala a rozkrájela. Připravené "šneky" jsem dala na plech, který byl vysypaný směsí ze 150g hnědého cukru, 100g sekaných mandlí a 150g rozpuštěného másla.
Přidávám ještě pár obrázků z letošního koštu slivovice. Zatím padl rekord - 68 vzorků, skvělá zábava, skvělé jídlo a úžasná cimbálovka. Malí i velcí byli jako obvykle ve svém živlu. Obzvlášť Zuzka se z podia a parketu téměř ani nehnula :)
Kromě tradičních dráteníků Adamcových a řezbářů Hutěčkových nám letos přibyla do řemeslné dílny ještě paní Stela Sabinovská , která vyrábí nádherný modrotisk. Tomu se fakt nadalo odolat!

Kompletní fotogalerie je tady

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 primula primula | Web | 12. února 2012 v 10:44 | Reagovat

Moc pěkné, vyzkouším.

2 Věrka Věrka | Web | 12. února 2012 v 13:14 | Reagovat

téda nádhera)))anděla bych brala a tu atmosféru taky))) ;-)

3 aimehenry aimehenry | 12. února 2012 v 17:22 | Reagovat

...ooo...Leničko, to vypadá hříšně. nechám to na víkend a vyřádím se...

4 MirekČ MirekČ | Web | 30. března 2012 v 15:26 | Reagovat

Briošky také miluji (i když to je možná silné slovo a hodí se spíše k živým tvorům). Takhle v košíčcích jsem je ještě neviděl. Je to vždycky lepší, když má těsto při kynutí oporu. Např. nádobu domácí pekárny. Pečeme v ní třeba vánočku, skořicový závin, nebo honzovy buchty.Viz: http://clupmi.blog.cz/1002/honzovy-buchty

5 Alisa Alisa | E-mail | Web | 8. dubna 2012 v 13:32 | Reagovat

Dík za recept, vyzkouším ho.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama