Itálie - Piccolo Collio - 1. část

23. dubna 2012 v 21:02 | Lenka |  Co stojí za to vidět :)
Piccolo Collio - italsky "malý kopeček" je naprosto kouzelná oblast na hranici Itálie a Slovinska. Spadá do oblasti Friuli Venezia Giulia.
A dosti už zeměpisu rychle k věci. A přímo do sklípku.
Tam totiž vedly naše první kroky při návštěvě této oblasti. Konkrétně do sklípku Roberta Piececha.
Skvělé víno v nádherném prostředí

Povídání s majitelem vinařství překládala skvělá Martina Dlabajová
Ochutnali jsme taky úžasný sýr Montasio typický pro tuto oblast. Na stole byl v několika stupnostích vyzrálosti. Téměř všechny dostal nejvíce ten nejvyzrálejší. Naprosto nepopsatelná chuť. A taky nemožná odvézt, jak jsme zjistili okamžitě poté co jsme se začali shánět po tom kde se dá tento sýr koupit. Odpovědí bylo pozdějším heslem tohoto dne " je to výroba více než 300 let starou tradiční technologií, děláme jen pár kusů ročně" Prostě tento se koupit nedá, kdo ho chce ochutnat musí přijet do Collia :)
Další kroky vedly k nedalekému výrobci šunky D´Osvaldo . Opět výlučně rodinná záležitost. O "šunkárnu" se starají sourozenci Monika a Andrea. V místnosti se zrající šunkou si většina z nás připadala jako v ráji :)
Prosciutto se tady vyrábí tradičním způsobem a udí třešňovým dřevem. Pokud si ale chcete šunku doma dopřát musíte si ji objednat minimálně 7 měsíců předem. Pak tady bude viset jedna kráska s vaším jménem.
Sympatická Monika nám nakrájela prosciutto na retro kráječi a nalila domácí víno...
No a kam tak asi jít ze šunkárny? Nejlepší samozřejmě na oběd. Ale ne na ledajaký. Oběd v michelinské restauraci.
Pokud byste ale čekali nějakou příšernou snobárnu, jste na omylu! V příjmeném prostředí restaurace La Subida si připadáte jako doma. V krbu praská oheň. Všude krásné venkovské nádobí, čerstvé květiny....
Aperitiv nám nalila Tanja - dcera majitele restaurace a manžela michelinského šéfkuchaře Alessandra.
Předkrm - výhonky divokého chmelu zabalené v prosciuttu položené na jemných lístcích bylinky , kterou nazvali sclopit (později jsem vygůglila že je to Silene inflata), a něco jako nádivka s čerstvými bylinkami a rajčetem. Nahoře křepelčí vajíčko, vše posypané rozmarýnovými květy
Skvěle naservírovaný další chod. V buclaté "zavařovačce" se skleněným víčkem byly lehoučké těstoviny (kapání) s králičím ragů , hoblinkama parmazánu a čerstvýma bylinkama
Těstoviny plněné mozzarelou s pyré z čerstvých rajčat a jemným bylinkovým pestem
V mezičase zázvorový sorbet a poté hned srnčí medailonky s polentou a opraženými dýňovými semínky na tenounké placce jen z mouky a vody
A zlatý hřeb oběda - dezert! Zmrzlina z domácí grapy, na ní minipusinky a čerstvé lesní ovoce. Vše servírované v benátském skle. Neskutečné!
No jestli si myslíte že po obědě byla siesta tak jste na omylu :)
Pokračování ale bude, až zas naberu síly a nebudu tu slintat nad fotkami :) Jdu si udělat čaj a věnovat se práci.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 safrysek safrysek | 3. května 2012 v 20:36 | Reagovat

jůůů, tak dlouho jsem tu nebyla a koukám, že jsem přišla včas na to, abych si vychutnala Itálii - mňam!!!!
super!!! Takový kulinářský zážitek bych si nechala líbit :-D
zdravím z jihu 8-) Pavla

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama